Īpatnējās leksikas lietojums Egila Līcīša publikācijās - Reča, Agija (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās ikdienā novērojama tendence, ka lielākās sabiedrības daļas latviešu valodas gan gramatikas, gan leksikas zināšanas ir neapmierinošas vai vājas. Iespējams, viens no šīs situācijas izraisošiem iemesliem ir latviešu vājā nacionālā pašapziņa un neapmierinātība ar valsts pārvaldi, kas mudina meklēt laimi ārzemēs, radot domu, ka latviešu valoda dzīvē nav noderīga un tās zināšana nedod nekādu taustāmu labumu. Otrs iemesls ir informācija, tās izplatības vide. Pēdējos 20 gados strauji mainījusies preses valoda un no formālas kļuvusi neformāla – tā tiek piepildīta ar zemākās gradācijas pakāpes vārdiem. Šajā darbā apskatīta īpatnējā leksika Egila Līcīša publikācijās. Egils Līcītis ir publicists, kurš publicējas populārajā izdevumā „Latvijas Avīze” un tā interneta portālā www.la.lv. Viņa publikācijas var saukt par satīrām, kurās bieži jūtama autora negatīvā vai nievājošā attieksme pret dažādiem notikumiem politikā. Šajā maģistra darbā aplūkotas vairākas Līcīša publikācijas un tajā lietotā īpatnējā leksika, kā arī minēta autora motivācija konkrētā vārda lietojuma izvēlei.

Nowadays there is a tendency observed that the major part of society has unsatisfying or very low knowledge of the Latvian language. Perhaps one of the causes is lack of self-confidence and unpleasantness with state governance that leads to seeking of fortune abroad. The second cause is information and the environment where it spreads. In the last 20 years the language in mass media has changed so much that from formal it has became informal – it is fulfilled with the words of the lowest common language level. This Master`s Thesis deals with specific lexicon useb by Egils Līcītis in his publications. Egils Līcītis is publicist whose publications can be found in the popular newspaper „Latvijas Avīze” and its home page www.la.lv. His publications may be considered satires that the most often let the reader feel author`s negative or pejorative attitude towards different occasions in politics. The current Master`s Thesis gives an insight in several publications written by Līcītis. The specific lexicon used in these publications is observed and described the author`s motivation in the choice.
Peculiar Lexicon Used by Egils Līcītis in His Publications
Keywords: Valodniecība; leksika; Līcītis; publicistikas stils; vienkāršruna; sarunvaloda