Kurkumīna ietekme uz vara izdalīšanu no aknu šūnām - Bērziņa, Anita (Latvijas Universitāte, 2016)
Vara metabolisms cilvēka organismā traucēts Vilsona slimības gadījumā - aknu šūnās defektīvs vara transportproteīns ATP7B, tāpēc palielinās vara koncentrācija un tas rada audu bojājumus. Viens no potenciālajiem Vilsona slimības ārstēšanas līdzekļiem ir kurkumīns - savienojums, kas atrodas auga Curcuma longa saknēs. Darbā pētīta 5 µM un 25 µM kurkumīna ietekme uz vara transportu un izdalīšanu no Hep G2 šūnām, kurām pievienots 20 µM un 100 µM CuCl2. Rezultātu iegūšanai tika izmantota imūnfluorescenti krāsotu šūnu kolokalizācijas analīze, kā arī barotnē izdalītā vara koncentrācijas noteikšana ar atomabsorbcijas spektrometrijas metodi. Izmantjot kolokalizācijas analīzi, noskaidrots, ka gan 5 µM, gan 25 µM kurkumīns paaugstina aknu šūnu spēju transportēt varu uz plazmatisko membrānu, ja vara koncentrācija ir 20 µM, taču 100 µM vara koncentrācijas gadījumā kurkumīns vara transportu būtiski neietekmē. Atomabsorbcijas spektrometrijas mērījumi neuzrāda būtisku kurkumīna ietekmi uz vara izdalīšanu no aknu šūnām, skatoties pēc deviņām stundām no mērījumu sākšanas, tomēr no šiem eksperimentiem vēl nav iegūti pārējie dati, kas atainotu vara izdalīšanās dinamiku no šūnām, izmantojot barotnes paraugus, kas ņemti ik pēc 1,5 stundām. Darbs kopumā ļauj secināt, ka kurkumīnam ir ietekme uz vara transportu aknu šūnās vidējas vara toksicitātes apstākļos.

In the event of Wilson’s disease, the copper metabolism in a human body is impaired – there is defective copper transporting protein ATP7B in liver cells, thus the concentration of copper increases, and such increase causes damage to tissues. One of the possible treatments of Wilson’s disease is curcumin – a compound that is found in the roots of Curcuma longa. The present paper researches the impact of 5 µM and 25 µM curcumin on the transport and extraction of copper from Hep G2 cells if 20 µM and 100 µM CuCl2 is added. In order to obtain the results, cell immunofluorescent staining and colocalization analysis was carried out, as well as the concentration of extracted copper in cell culture medium was determined with atomic absorption spectrometry. The analysis of the colocalization allowed to conclude that both - 5 µM and 25 µM curcumin - improve the ability of liver cells to transport copper to the plasma membrane if the concentration of copper is 20 µM, but if the concentration of copper is 100 µM, curcumin does not have a significant impact on the copper transportation. Atomic absorption spectometry does not show a significant impact on the extraction of copper from liver cells within nine hours from the beginning of the measurements if cells are pre-treated with curcumin, but other data have not been gathered from the experiments – they would present the dynamics of copper extraction from the cells using samples of culture medium that has been taken every 1,5 hours. The paper in general allows to conclude that curcumin influences transportation of copper within the liver cells if copper toxicity is medium.
Curcumin effect on copper extraction from liver cells
Keywords: Bioloģija; Vilsona slimība; aknu šūnas; kurkumīns; varš