Prof. P. Šmita (1869-1938) grāmatu kolekcija LU Bibliotēkā - Mantiniece, Ilga; Jamonte, Solvita (My University, 2013)
Prof. P. Šmits, ar kura vārdu saistās latviešu tautas pasaku, teiku, ticējumu pagājušā gs. sākumā publicētie krājumi, akadēmiskajā vidē pazīstams kā savulaik pasaulē atzīts sinologs un orientālists. Būdams LU profesors, viņš jau tolaik regulāri dāvinājis bibliotēkai grāmatas no savas kolekcijas, bet vēlāk ar testamentu novēlējis universitātei visu savu personisko krājumu. To veido daudzi šobrīd jau reti izdevumi ķīniešu, mandžūru u.c. austrumu valodās, kuros atspoguļota šo tautu kultūras vēsture. Cita Šmita kolekcijas daļa ietver izdevumus, kas veltīti baltu, slāvu un somugru valodniecībai. Kolekcijas vērtības ir arī viņa pētījumi latviešu folklorā un etnogrāfijā, darbi baltu filoloģijā. Literatūra izmantojama gan zinātniskiem pētījumiem, gan pārējiem interesentiem.
Keywords: LU Bibliotēkas vēsture; LU Bibliotēkas speciālās kolekcijas; LU profesors Pēteris Šmits; Valodniecība; Sinoloģija; Mandžūristika; Folkloristika