Izaicinājumi māsu praksē sniedzot transkulturālo aprūpi - Sedeļņika, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma- izaicinājumi māsu praksē sniedzot transkulturālo aprūpi Darba mērķis : noskaidrot izaicinājumus māsu darbā sniedzot transkulturālo aprūpi. Tēmas aktualitāte: transkulturālā aprūpe ir būtiska veselības aprūpes kvalitātes sastāv-daļa, jo tā palīdz pielāgoties katra pacienta vajadzībām. Mūsdienās, kad sabiedrībā pieaug kul-tūru, valodu un reliģisko uzskatu daudzveidība, māsām arvien biežāk jāstrādā ar pacientiem no dažādām kultūrām. Šādās situācijās būtiska ir ne tikai profesionāla pieeja, bet arī spēja izrādīt empātiju un cieņu, lai nodrošinātu efektīvu un saprotošu aprūpi. Tēmas nozīmīgumu veicina vairāki aspekti: 1.Kultūru daudzveidība: pacienti bieži pārstāv dažādas kultūras, kas ietekmē aprūpes procesu. 2.Valodas barjeras: daudzi citas kultūras pārstāvji nerunā latviski, kas apgrūtina sazi-ņu. 3.Reliģiskās tradīcijas: ticība ietekmē pacienta attieksmi pret ārstēšanu un aprūpi un personālam jāprot pielāgoties. 4.Kultūru izpratne un cieņa: šī pieeja mazina stereotipus un uzlabo aprūpes kvalitāti. Pētniecības uzdevumi:izpētīt zinātnisko literatūru par transkulturālo aprūpi. Raksturot M. Leiningeres transkulturālās aprūpes teoriju. Izstrādāt strukturētu anketu. Veikt pilotpētījumu. Veikt pētījumu. Veikt pētījumu datu analīzi. Izstrādāt secinājumus un ieteikumus Izvirzītā hipotēze: sniedzot transkulturālo aprūpi, māsas biežāk saskaras ar izaicinājumiem komunikācijas jomā nekā ar izaicinājumiem, kas saistīti ar pacienta reliģiju un uztura atšķirī-bām. Pētniecības metode: kvantitatīvs pētījums. Pētniecības instruments: strukturēta anketa. Pētījuma rezultāti: sniedzot transkulturālo aprūpi, māsas biežāk saskaras ar izaicinājumiem komunikācijas jomā nekā ar izaicinājumiem, kas saistīti ar pacienta reliģiju un uztura atšķirī-bām– ir apstiprinājusies. Atslēgvārdi : transkulturālā aprūpe, kultūras kompetence, Leinindgeres transkulturālās aprūpes teorija, izaicinājumi, komunikācijas barjeras, kultūrjūtīga aprūpe.

Bachelor Thesis Topic: challenges in nursing practice when providing transcultural care Topicality of the Topic:transcultural care is an essential part of quality healthcare, as it ena-bles the adaptation to each patient’s individual needs. In today’s increasingly diverse society, nurses are more frequently working with patients from different cultural backgrounds, langua-ges, and religious beliefs. In such situations, not only professional competence is important, but also the ability to show empathy and respect in order to provide effective and understan-ding care. Several aspects highlight the importance of this topic: 1.Cultural diversity: Patients often come from various cultural backgrounds, which affects the care process. 2.Language barriers: Many patients from other cultures do not speak Latvian, which complicates communication. 3.Religious traditions: Faith influences a patient's attitude towards treatment and care, and healthcare staff must be able to adapt. 4.Cultural understanding and respect: This approach helps reduce stereotypes and im-proves the quality of care. Aim of the thesis: to identify the challenges nurses face when providing transcultural care. Research tasks: to review scientific literature on transcultural care. To describe M. Leinin-ger’s theory of transcultural nursing. To develop a structured questionnaire. To conduct a pilot study. To carry out the research. To analyze the collected data. To draw conclusions and deve-lop recommendations. Hypothesis: when providing transcultural care, nurses more frequently encounter com-munication barriers than challenges related to patients’ religion or dietary practices. Research method: quantitative research. Research instrument: structured questionnaire. Research results: the hypothesis, that when providing transcultural care, nurses more frequently encounter communication barriers than challenges related to religion or dietary practices,has been confirmed. Keywords: transcultural care, cultural competence, Leininger’s transcultural mursing theory, challenges, communication barriers, culturally sensitive care
Challenges in nursing practice when providing transcultural care
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; transkulturālā aprūpe; kultūras kompetence; Leinindgeres transkulturālās aprūpes teorija; izaicinājumi; komunikācijas barjeras