Būt atkarīgam no (ne)ticības - Garančs, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba tēma ir ticības un atkarības (konkrētāk alkoholisma) savstarpējās attiecības un kopīgie jautājumi. Mērķis ir noskaidrot vai ticībai, tās klātbūtnei un attīstībai indivīdā ir kāda nozīme atkarību uzveikšanā. Vai ticība pati par sevi var kalpot kā atkarību ietekmējošs faktors. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīta tēze, ka tikai garīgums, kas ir darbībā balstīta ticība Dievam, var palīdzēt “atveseļoties” no alkoholisma. Tēzes pierādīšanai vai atspēkošanai tika definēti trīs argumenti: ticība ir identitāte (1), alkoholisms (atkarība) ir deformēta identitāte (2) un (uz)ticība Dievam atjauno identitāti un “atveseļo” no alkoholisma (3). Darbs sīkāk ir strukturēts 3 nodaļās. Tā pirmajā daļā ir apskatīti dažādi viedokļi un teorijas par ticību un atkarību (alkoholismu). Otrajā daļā ir alkoholiķu kvantitatīvā pētījuma aptaujas rezultātu apkopojums. Trešajā daļā ir papildus kvalitatīvais pētījums - intervijas. Atslēgvārdi: atkarība, alkoholisms, Anonīmie Alkoholiķi, ticība, garīgums, kvantitatīvais un kvalitatīvais pētījums.

The theme of this work is the relationship and common issues of faith and addiction (in particular, alcoholism). The goal is to find out whether faith, its presence and development in an individual, can play a role in recovery from an addiction. Can faith itself serve as an addictive factor. To achieve the goal a thesis was put forward arguing that only spirituality, which is an activity-based belief in God, can help "recover" from alcoholism. Three arguments have been defined to prove or reject the thesis: faith is identity (1), alcoholism (addiction) is a deformed identity (2), and faith (trust) in God restores identity and 'heals' the individual from alcoholism (3). The work is structured in 3 chapters. In the first part, various opinions and theories on belief and addiction (alcoholism) are considered. The second part contains an anonymous survey of alcoholics and an overview of the results. The third part contains an additional qualitative research - interviews. Keywords: addiction, alcoholism, Anonymous Alcoholics, faith, spirituality, quantitative and qualitative research.
Addiction from (non)belief
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; atkarība; alkoholisms; Anonīmie Alkoholiķi; ticība; garīgums