Jauktās realitātes lietošanas ietekme uz asaru plēvītes stabilitāti un acu simptomiem - D Kiribandara Muhandiram Appuhamillage, Sachintha Suvimali (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 38 lapaspusēm. Tas satur 17s attēlus, 4 tabulas un 30 atsauces uz literatūras avotiem. Pētījuma mērķis ir novērtēt jauktās realitātes (MR) tehnoloģijas, īpaši HoloLens 2, īstermiņa ietekmi uz asaru plēvītes stabilitāti un acu simptomiem. Četrpadsmit dalībnieki vienā un tajā pašā secībā veica vizuālus uzdevumus divos apstākļos : 3D imersīvā vidē, izmantojot HoloLens 2, un 2D kontroles apstākļos, izmantojot viedtālruni. Objektīvie asaru plēvītes parametri kāneinvazīvais asaru plēvītes plīšanas laiks (NIBUT), asaru meniska augstums (TMH) un acs ābola konjunktīvas apsārtums (BCR) tika mērīti ar Essilor Cornea 550 ierīci, betsubjektīvais diskomforts tika novērtēts ar "Dry Eye Questionnaire-5" (DEQ-5) anketu. Rezultātā netika konstatētas statistiski nozīmīgas izmaiņas NIBUT vai DEQ-5 rādītājos, tika novērots TMH samazinājums un neliels BCR pieaugums, īpaši pēc MR lietošanas. Šie rezultāti norāda uz vieglām fizioloģiskām acu reakcijām un uzsver nepieciešamību pēc turpmākiem pētījumiem par MR tehnoloģiju ilgtermiņa ietekmi uz redzi.

The thesis is written in English and consists of 38 pages. It includes 17 images, 4 tables, and 30 references to literature sources. The aim of the study is to evaluate the short-term effects of mixed reality (MR) technology, specifically HoloLens 2, on tear film stability and ocular symptoms. Fourteen participants performed visual tasks under two conditions applied in the same sequence for all participants: a 3D immersive environment using HoloLens 2 and 2D control conditions using a smartphone. Objective tear film parameters such as non-invasive tear break-up time (NIBUT), tear meniscus height (TMH), and bulbar conjunctival redness (BCR) were measured using the Essilor Cornea 550 device. Subjective discomfort was assessed using the Dry Eye Questionnaire-5 (DEQ-5). As a result, although no statistically significant changes were found in NIBUT or DEQ-5 scores, a reduction in TMH and a slight increase in BCR were observed, especially after MR use. These findings indicate mild physiological ocular responses and highlight the need for further research on the long-term effects of MR technologies on vision.
Effect of Mixed Reality Usage on Tear Film Stability and Ocular Symptoms
Keywords: Optometrija; Mixed Reality; HoloLens 2; Non-invasive Tear Film Stability (NIBUT); Dry Eye Syndrome (DES); DEQ-5