Liepu (Tilia cordata) lapu fluktuējošā asimetrija kā gaisa kvalitātes indikators - Lazdovska, Dana (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Liepu (Tilia cordata) lapu fluktuējošā asimetrija kā gaisa kvalitātes indikators” tika novērtēta liepu lapu fluktuējošās asimetrijas metodes izmantošanas piemērotības vides kvalitātes novērtēšanā pilsētvidē. Pētījums tika veikts Ogres pilsētā, izvēloties parauglaukumus ar dažādu antropogēno slodzi, kā arī no katra parauglaukuma tika ievākti lapu paraugi, kas tika izmantoti fluktuējošās asimetrijas noteikšanai. Šie dati ļāva noteikt fluktuējošās asimetrijas indeksa vērtības un veikt secinājumus par gaisa kvalitāti katrā no parauglaukumiem.

In the master's thesis “Fluctuating asymmetry of linden (Tilia cordata) leaves as air quality indicator” was evaluated the suitability of using the fluctuating asymmetry method of linden leaves for assessing environmental quality in urban settings. The study was conducted in the city of Ogre, where sampling plots with varying levels of anthropogenic pressure were selected. Leaf samples were collected from each site and used to determine the fluctuating asymmetry. These data allowed the calculation of the fluctuating asymmetry index values and enabled conclusions to be drawn regarding air quality at each sampling location.
Fluctuating asymmetry of linden (Tilia cordata) leaves as air quality indicator
Keywords: Vides zinātne; fluktuējošā asimetrija; Tilia cordata; Ogres pilsēta; bioindikācija; gaisa kvalitāte