Nepilngadīgo kriminālatbildība un soda īpatnības - Šubane, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2022)
Pusaudžu vecums ir viens no grūtākajiem posmiem personas dzīvē. Dažkārt impulsīva uzvedība, nespēja iedomāties par iespējamām sekām, dzīves pieredzes trūkums, vai arī, iespējams, nepienācīga audzināšana, tas viss ietekmē bērna domāšanu, un, līdz ar to, viņš kā jebkura cita persona, var pieļaut kļūdas. Lai mēģinātu izskaidrot un norādīt nepilngadīgajam uz rīcības nepareizību, kā arī palīdzētu bērnam normāli iesaistīties sabiedrībā, Krimināllikums paredz īpašu regulējumu šo mērķu sasniegšanai. Bakalaura darba mērķis ir izprast, kādēļ nepilngadīgajiem ir paredzēts atsevišķs regulējums un kā vispār var izpausties pusaudžu kriminālatbildība, proti, kādu soda veidu un kādos apstākļos to ir iespējams piespriest, kā arī izpētīt pēdējos likuma grozījumus un to iemeslu un pieskarties jautājumam, kā tiek regulēta nepilngadīgas personas kriminālatbildība dažādās valstīs. Lai sasniegtu izvirzītus mērķus, darba autore aplūko nepilngadīgo kā noziedzīga nodarījuma subjektu, ņemot vērā viņa vecuma īpatnības, analīzē nepilngadīgo kriminālatbildības reformu un jaunumus, kas tika ieviesti, sekojoši, apskata un salīdzina likumā ietvertos soda veidus un pēta šī jautājuma izklāstu ārvalstu normatīvo aktu regulējumā. Analizējot izvirzītos uzdevumus, darba autore noskaidroja gan pusaudžu raksturojušās īpatnības, gan pastāvošās atšķirības pilngadīgas un nepilngadīgas personas Krimināllikuma regulējumā, konstatēja ar Krimināllikuma grozījumiem ieviestos jaunums un izteica viedokli par to, kā arī atpazina jautājuma regulējuma starpību Latvijas un ārvalstu normatīvajos aktos.

Adolescence is one of the most challenging stages in a person's life. Sometimes impulsive behaviour, inability to imagine the possible consequences, lack of life experience, or possibly bad parenting affect a child's thinking. As a result, he or she can make mistakes like any other person. Criminal Law provides a special regulations to emphasise the explaining process for minors of wrongdoing, as well as helping the child to participate in society normally. The aim of the bachelor's thesis is to understand why youngsters are regulated separately and how young people's criminal liability can occur in general. It includes the discussion of what type of punishment and under what circumstances minors can be sentenced, Also, the objective is to study the latest amendments to the law and the reasons behind criminal liability of a minor in different countries. In order to achieve the set of goals, the author considers the juvenile as a subject of a criminal offence, taking into account the peculiarities of his/her age, analyses the minor criminal justice reform and the innovations introduced by it, examines and compares the types of punishment included in the law and researches foreign regulation. Analysing the set of tasks, the author clarifies both the characteristics of adolescents and the existing differences between adults and minors in the regulation of the Criminal Law, identifies the novelties introduced by the amendments to the Criminal Law and expresses an opinion on it, as well as recognises the differences in foreign legislations.
Criminal liability of minors and the features of punishment
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; nepilngadīgo kriminālatbildība; soda īpatnības; Krimināllikums; atbrīvošana no kriminālatbildības