Krimināllietas iztiesāšana pirmās instances tiesā - Gulbe, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba temats ir izvēlēts, lai izanalizētu iztiesāšanas institūtu pirmās instances tiesās, lai norādītu uz to, ka saskaroties arī ar praksi, ir jāveic vairāki likuma grozījumi, lai būtu vēl kvalitatīvāks Latvijas Kriminālprocesa likuma regulējums, kas ļautu pielietot precīzākas tiesību normas. Lai autore varētu veikt analizējumu un dot jaunus priekšlikumus, tika plašāk apskatītas sekojošas nodaļas un apakšnodaļas: 1.Krimināllietas iztiesāšanas principi: 1.1. Kriminālprocesa pamatprincipi 1.2 Iztiesāšanas pamatprincipi 2. Iztiesāšana: 2.1. Pamata (galvenās) darbības, ko veic uzsākot krimināllietas iztiesāšanu 2.2. Personas, kuras piedalās iztiesāšanā, to tiesības, pienākumi un procesuālās darbības 3.Tiesas izmeklēšana: 3.1. Galvenās procesuālās darbības līdz tiesas debatēm 3.2. Citas procesuālās darbības iztiesāšanas laikā 4. Tiesas debates, replikas un pēdējais vārds 5. Spriedums Veicot augstāk minētā darba analīzi pa nodaļām un salīdzinājumu ar ārvalstu tiesību aktiem, tika izvirzītas dažādas problēmas un priekšlikumi to risinājumam, lai būtu mazāk atšķirību starp teoriju un praksi.

Theme of work has been selected to analyze the trial institute in Court of First Instance to point to the fact that the face of real practice must realize several amendments of law to make even higher quality of the Latvian Criminal Procedure Law that would allow use of more precies rules. That the author could analyze and make new proposals, were dealt the following chapters and subdivisions: 1. Criminal case trial principles: 1.1. Criminal Procedure Law basic principles 1.2. Basic principles on trial 2. Trial: 2.1. The main (major) proceedings when starts trial of criminal case 2.2. Persons participating in the trial, their rights, duties and proceedings 3. Investigation: 3.1. The main steps in the proceedings before the court debate 3.2. Other proceedings in the trial 4. Court of debate, the reply and the lasts word 5. Judgment The above – mentioned work by chapter analysis and a comparison with foreign law, have been nominated for various problems and their solutions to be less diference between theory and practice, that is, the law is different than being applied in practice.
Criminal case try in Court of First Instance
Keywords: Juridiskā zinātne