Krimināllikuma spēks laikā - Cionele, Līva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Krimināllikuma spēks laikā” autore pēta krimināltiesību tiesiskā regulējuma sastāvdaļu – krimināllikuma spēku laikā, kas ir svarīgs, lai, piemērotu atbilstošo tiesisko regulējumu un aizsargātu personas pamattiesības. Darba mērķis ir izpētīt krimināllikuma spēka laikā jēdziena ģenēzi, saturu, principus, pētīt tiesu praksi un salīdzināt vairāku ārvalstu tiesisko regulējumu. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti šādi uzdevumi: izpētīt un raksturot teorētiskos materiālus par krimināllikuma spēku laikā, raksturot jēdziena rašanos un principus; raksturot un salīdzināt, kā šis jēdziens ir regulēts ārvalstu tiesiskajā regulējumā; veikt iegūto materiālu analīzi; izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus. Darba rezultātā autore secina, ka krimināllikuma spēka laikā pareiza piemērošana regulē konkrēta nodarījuma noziedzīgumu un sodāmību. Kā arī, tiek secināts, ka izpratne par spēku laikā visiem pētīto valstu krimināltiesību tiesiskajiem regulējumiem ir līdzīga, lai gan ir atšķirības pantu skaitā, uzbūvē un skaidrojuma tvērumā.

In Bachelor's Thesis "Time when The Criminal Law is in Force ", the author researches a component of the legal framework of criminal law – Time when The Criminal Law is in Force, which is important for the application of the correct legal framework and protection of fundamental rights. The aim of the work is to study the concept of Time when The Criminal law is in Force, its genesis content, principles, explore case law and to compare it with several foreign country legal framework. In order to achieve the aim of the work, the following tasks were set: to study and describe the theoretical materials on the Time when The Criminal Law is in Force, to describe its geneses and principles; describe and compare how this concept is regulated in foreign legal framework; analyse the obtained information; draw conclusions and make proposals. The author of this Thesis concludes that the correct application of Time when The Criminal law is in Force regulates the criminality of a specific offense. Also, it is concluded that the understanding of the Time when The Criminal law is in Force in legal regulations of the explored foreign countries is similar, although there are differences in the number of articles, structure and scope of explanation of its certain aspects.
Time when The Criminal Law is In Force
Keywords: Juridiskā zinātne; krimināllikums; spēks laikā; noziedzīga nodarījuma izdarīšanas laiks; retroaktivitātes princips; ultraaktivitātes princips