Rotaļas un vingrinājumi kā 5-6 gadu vecu bērnu emocionālās attīstības veicinātājs - Lazdiņa, Ramona (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Rotaļas un vingrinājumi kā 5-6 gadu vecu bērnu emocionālās attīstības veicinātāji”. Kvalifikācijas darba mērķis: pētīt rotaļas un vingrinājumu ietekmi uz 5-6 gadu vecu bērnu emocionālo attīstību. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā autore apkopo teorētisko pamatojumu par 5-6 gadu vecu bērnu emocijām un to vadību, analizē emocionālo prasmju un to attīstības būtību, kā arī raksturo rotaļnodarbību nozīmi 5-6 gadu vecu bērnu emocionālās attīstības veicināšanā. Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā autore veic empīrisko pētījumu par pirmsskolas vecuma bērnu emocionālo attīstību, kur pētījuma ietvaros veic pedagogu anketēšanu par rotaļnodarbību nozīmi bērnu emocionālās attīstības veicināšanā, kā arī veic eksperimentu ar mērķi izvērtēt, kā rotaļnodarbības ietekmē 5-6 gadu vecu bērnu emocionālās attīstības kompetences. Kvalifikācijas ietvaros autore izstrādā ieteikumus rotaļnodarbībām 5-6 gadu vecu bērnu emocionālās attīstības veicināšanai. Kvalifikācijas darba rezultātā ir iegūta atbilde uz pētāmo jautājumu un secināts, ka rotaļnodarbības veicina bērnu emocionālo attīstību un uzlabo emocionālās attīstības kompetences. Atslēgas vārdi: pirmsskola, 5-6 gadu veci bērni, emocijas, emocionālā attīstība, rotaļnodarbības. Kvalifikācijas darbs sastāv no 33 lappusēm, 8 attēliem, 2 tabulām, 1 pielikuma, 18 literatūras avotiem.

The topic of the qualification work is “Play and exercises as a promoter of emotional development of 5-6-year-old children”. The purpose of the qualification work: the influence of play and exercises on the emotional development of 5-6 year old children. In the first chapter of the qualification thesis, the authors summarize the theoretical basis for the emotions of 5-6-year-old children and their management, analyze the essence of emotional skills and their development, and also describe the importance of play classes in promoting the emotional development of 5-6-year-old children. In the qualification work department, the author conducts empirical research on the emotional development of preschool children, where as part of the research, she conducts a survey of pedagogues about play lessons in promoting children's emotional development, and also conducts an experiment with the aim of evaluating how play lessons affect the emotional development competencies of 5-6-year-old children. Within the framework of the qualification, the author develops a recommendation for play lessons to promote the emotional development of 5-6 year old children. The answer to the researched question has been obtained from the qualification activities and it has been concluded that play activities promote children's emotional development and improve emotional development competencies. The qualification work consists of 33 pages, 8 images, 2 tables, 1 appendix and 18 literature sources.
Games and exercises es a promoter of emotional development for 5-6 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola, 5-6 gadu veci bērni, emocijas, emocionālā attīstība, rotaļnodarbības.; Kvalifikācijas darbs sastāv no 33 lappusēm, 8 attēliem, 2 tabulām, 1 pielikuma, 18 literatūras avotiem.; Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā autore veic empīrisko pētījumu par pirmsskolas vecuma bērnu emocionālo attīstību; Kvalifikācijas darba rezultātā ir iegūta atbilde uz pētāmo jautājumu un secināts, ka rotaļnodarbības veicina bērnu emocionālo attīstību un uzlabo emocionālās attīstības kompetences.