Mutācijas riska gēnos pacientiem ar atkārtotiem melanomas saslimšanas gadījumiem ģimenē - Veinalde, Rūta (Latvijas Universitāte, 2011)
Melanoma ir bīstamākais ādas audzēja veids, kas attīstās pigmentu producējošo šūnu, melanocītu, nekontrolētas dalīšanās rezultātā. Melanomas kā multifaktoriālas saslimšanas attīstībā nozīme ir gan apkārtējās vides, gan ģenētisku riska faktoru mijiedarbībai. Galvenie līdz šim identificētie augsta riska melanomas jutības gēni ir CDKN2A, kurā mutācijas sastop apmēram pusē „melanomas ģimeņu” un CDK4, kurā mutācijas sastopamas mazāk kā 1% gadījumu. Latvijas populācijā līdz šim atrasta mutācija p.R24H gēnā CDK4, bet gēna CDKN2A kodējošajā daļā mutācijas nav atrastas. Bakalaura darba mērķis bija izanalizēt līdz šim Latvijas melanomas pacientiem neaplūkoto gēna CDKN2A promotera reģionu un intronus pacientiem ar atkārtotiem melanomas saslimšanas gadījumiem ģimenē. Tika veikta arī gēna CDK4 2. eksona analīze, kā arī delēciju analīze 9p21 lokusā. Kopā darbā tika izanalizēti 28 melanomas pacientu DNS paraugi. Gēna CDKN2A promotera un intronu analīzē tika konstatēti vairāki polimorfismi, kuriem nav parādīta saistība ar melanomas attīstību. Intronu analīzē detektēti divi jauni sekvences varianti. Delēciju analīzē atklāta pirmā mutācija gēnā CDKN2A Latvijas melanomas pacientam – delēcija gēna CDKN2A/p14ARF promotera reģionā. Gēna CDK4 analīzē atrasts trešais Latvijas melanomas pacients ar mutāciju p.R24H. Atslēgas vārdi: Melanoma, riska gēni, mutācijas, CDKN2A, CDK4, 9p21.

Melanoma is the most dangerous type of skin cancer, which develops from uncontrolled division of melanocytes. The development of melanoma as a multifactorial disease is due to interaction between various environmental as well as genetic risk factors. Main melanoma high risk susceptibility genes identified to date are CDKN2A where mutations in about half of the melanoma families are found and CDK4 where mutations rarely are found (~1% cases). To date analysis in Latvian population has revealed the mutation p.R24H in the gene CDK4 and no mutations in the coding regions of the gene CDKN2A. The purpose of the bachelor’s work was to analyze gene’s CDKN2A previously uninspected promoter region and introns of melanoma patients from Latvian melanoma families. The analysis of the 2. exon of the gene CDK4 was also carried out as well as deletion analysis in the locus 9p21 using method MLPA. In total 28 DNA samples of melanoma patients were analyzed. In the analysis of the promoter region and introns of the gene CDKN2A polymorphisms with no segregation with the disease were found. Two of them are novel intron sequence variants. Deletion analysis in the locus 9p21 revealed one patient with the first mutation in the gene CDKN2A among Latvian melanoma patients – deletion in the CDKN2A/p14ARF promoter region. Analysis of the 2. exon of the gene CDK4 revealed third Latvian melanoma patient with the mutation p.R24H. Keywords: Melanoma, high risk genes, mutations, CDKN2A, CDK4, 9p21.
Mutations in high risk susceptibility genes in patients with recurrent melanoma cases in family
Keywords: Bioloģija