Valsts valoda kā konstitucionāla vērtība Latvijā - Kapteinis, Aldis (Latvijas Universitāte, 2021)
Valoda ir neatņemama nacionālās identitātes sastāvdaļa un konstitucionāla vērtība, kas vieno visus valsts iedzīvotājus, un Latvijas valstij ir pienākums saglabāt un nepārtraukti aizsargāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu no apdraudējumiem, kurus darbā iezīmējis autors. Valsts valodas saglabāšanā būtiska loma ir valsts īstenotajai valodas politikai, kā rezultātā tiek pieņemts normatīvais regulējums, kas nostiprina valsts valodas pozīcijas. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt latviešu valodas normatīvā regulējuma attīstību valsts identitātes nodrošināšanā, analizējot, vai Latvijas valsts politika un normatīvais regulējums ir vērsts uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas aizsardzību un pozīciju nostiprināšanu, un kas ir tie valsts valodas apdraudējumi, kas pastāv joprojām. Bakalaura darba apjoms ir 48 lapas.

Language is an integral part of national identity and a constitutional value that unites the people of the country, and the state of Latvia has a duty to preserve and continuously protect the Latvian language as the only state language from the dangers marked by the author. The language policy implemented by the state plays an important role in preserving the state language, as a result of which the regulatory framework is adopted, which strengthens the position of the state language. The aim of the bachelor's thesis is to study the development of Latvian language normative regulation in ensuring national identity, analysing whether Latvian state policy and normative regulation is aimed at protection and strengthening of Latvian as the only state language, and what are the threats to the state language that still exist today. The bachelor's thesis consists of 48 pages.
The state language as a constitutional value in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; latviešu valoda; konstitucionāla vērtība; konstitūcija; politika