„Pašstiprināšanas” kustības Ķīnā 19.gs.2.pusē - Golubeva, Alexandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs “Pašstiprināšanas kustība Ķīnā 19.gs. 2.pusē” ir par Ķīnas svarīgo modernizācijas periodu. Darba mērķis ir apskatīt kustības gaitu, kustības gaitā saniegtos rezultātus un to iedarbību Ķīnas attīstībā 19.gs. Šajā darbā tiek izstāstīts, ka militārās modernizācijas sākums Ķīnas modernajā vēsturē ir Otrais Opiju karš. Kara lielā sakāve lika ķīniešu politiķiem un zinātniekiem padomāt par pagātnes kļūdām. Ar rietumu modernizācijas pieredzi un sapratni, Ķīna sāka pētīt un meklēt vairāk informācijas no rietumiem par viņu mācībam, sāka pārņemt rietumnieku modernās tehnoloģijas un pielietot tās Ķīnas attīstīšanai. Tā kā par galveno sakāves iemeslu tika pieņemts bruņošanās vājums, Ķīnas modernizācijas periods pirmām kārtām sākās militārajā nozarē. Militārā modernizācija kļuva tikai par sākumu modernizācijas periodam Ķīnā. „Pašstiprināšanas” kustība sākās ar militāro nozari un tas parādīja iedarbību uz citām nozarēm un iestādēm Ķīnā. Šīs darbs atklāj 1861.- 1895.g.g. Ķīnas modernizācijas soļus.

Bachelor’s paper “Self - strengthening movement in China in 19 century second part” is about China’s important modernization period. This paper’s aim is to describe movement consecution, during movement achieved results and it impact on China’s development in the 19 century. In this paper is considered that the starting point of the Military Modernization in China’s modern history is Second Opium War. The big defeat in the war led the Chinese politicians and scholars to think about the mistakes in the past. With the understanding of Modernization experience in the West, China has begun to research and get more information from the Western countries about their learning, begun to adopt western modern technologies and use it to modernize China. As the main reason of defeats was supposed military infirmity that is why China’s modernization period started in military field at first. The military modernization was just the beginning phase of Modernization period in China. “Self - strengthening movement period began with military and that showed its effects in other parts and institutions of China. This study covers the 1861 - 1895 years of China’s modernization steps.
„Self-strenghtening” movement in China in the Late 19th Century
Keywords: Āzijas studijas