Taisnīguma atjaunošana kā kriminālsoda mērķis - Brača, Krista (Latvijas Universitāte, 2015)
Kriminālsoda mērķis ir ikviena kriminālsoda piemērošanas sasniedzamais rezultāts. Taisnīguma atjaunošana ir kriminālsoda mērķis, kas ir sasniedzams Latvijā, taču ne normatīvajā aktā, ne tiesu praksē, ne tiesību doktrīnā nav definēts šī mērķa saturs. Bakalaura darba mērķis ir analizēt taisnīguma atjaunošanas saturu un jēdzienu, un tā īstenošanu praksē. Darba uzdevumi ir analizēt un salīdzināt Latvijas regulējumu ar ārvalstu, analizēt tiesu prakses materiālus, kā arī tiesību doktrīnā paustās atziņas. Pētījuma rezultātā autore konstatē atsevišķu kriminālsodu piemērošanas problemātiku un tiesu prakses nepilnības, kā rezultātā taisnīguma atjaunošana nav pilnībā sasniedzama. Darba autore piedāvā vairākus iespējamos risinājumus šīm problēmām.

The purpose of criminal punishment is a goal to be achieved of any criminal punishments application. Restoration of justice is a goal of criminal punishment that must be achieved in Latvia, but not in the normative act, not judicial practice, not legal doctrine is not defined content of restoration of justice. Bachelor’s thesis is to analyze the content and concept of restoration of justice and its implementation in practice. The tasks of research are to analyze and compare the Latvian legislation with foreign, analyze judicial practice and in legal doctrine embraced knowledge. As a result of research, the author finds certain problems of criminal punishments application and shortcomings in judicial practice, and as a result of that restoration of justice has not been fully achieved. The author of research offers a several possible solutions to these problems.
Restoration of justice as a goal of criminal punishment
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālsods; kriminālsoda mērķis; taisnīguma atjaunošana; kriminālsoda veidi; kriminālsoda noteikšana