Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemta nolēmuma, ar kuru piespriests brīvības atņemšanas sods, atzīšana un izpildīšana Latvijā - Vedļa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2013)
Autores izvēlētā bakalaura darba tēma ir „Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemta nolēmuma, ar kuru piespriests brīvības atņemšanas sods, atzīšana un izpildīšana Latvijā”. Autore izvēlējās šo tēmu tēmas aktualitātes dēļ, jo Latvija kopš 2004. gada ir iestājusies Eiropas Savienībā, ir tās dalībvalsts, līdz ar to Latvijai ir saistoši Eiropas Padomes izdotie tiesību akti, tajā skaitā Padomes Pamatlēmums 2008/909/TI. Saskaņā ar minēto Pamatlēmumu Latvijas Republikas Kriminālprocesā tika veikti grozījumi, kuri stājās spēkā 2012. gada 01. jūlijā, kuri vēl joprojām ir spēkā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemta nolēmuma, ar kuru piespriests brīvības atņemšanas sods, atzīšanas un izpildīšanas kārtību Latvijā. Tā kā autores izvirzītā tēma ir diezgan plaša un maz pētīta, bet bakalaura darba apjoms ir ierobežots, tad autore savā darbā izpētīja, kādas procesuālās darbības ir jāveic līdz vienam no tiesneša pieņemtajiem lēmumiem - par piekrišanu atzīt Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemto nolēmumu un izpildīt sodu Latvijā vai par atteikšanos atzīt Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemto nolēmumu un izpildīt to Latvijā. Izmantojot vēsturisko, aprakstošo un salīdzinošo metodi, autore savā darbā analizēja tiesību normas, kuras regulē Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemtā nolēmuma, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, atzīšanu un izpildīšanu Latvijā, izvērtēja procesuālos trūkumus un nepilnības praksē. Pamatojoties uz šo izpēti, autore izsaka savus secinājumus par minēto normu būtību, piemērošanas kārtību un piedāvā savus priekšlikumus. Atslēgas vārdi: starptautiskās tiesiskās sadarbības princips; savstarpējās atzīšanas princips; nolēmuma, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, atzīšana un izpildīšana.

The theme of author's bachelor project is ”Recognition and execution of decision involving detention, sentenced in European Union member state, in Latvia.” The theme was chosen by the author because of the current importance of the subject. Latvia is member of European Union since year 2004 and due to this fact, legislation issued by European Council is mandatory for Latvia, including Council Framework Decision 2008/909/TI. According with mentioned Framework Decision changes were made to Republic of Latvia Criminal procedures, which came into force on 1st of July, 2012. The goal of this bachelor project is to carry out research about procedure of recognition and execution of decision involving detention, sentenced in European Union member state, in Latvia. Since the chosen theme is quite broad and with little research on the subject, but the volume of bachelor project is limited, the author carried out research about, what procedural actions must be done till one of the judges decisions – about recognition of decision in European Union member state and execution of punishment in Latvia or about failure to recognize decision in European Union member state and execution of punishment in Latvia. Using historic, descriptive and comparative methods, author in her work analyzed legal provisions which are subject to recognition and execution of decision involving detention, sentenced in European Union member state, in Latvia. Also evaluated procedural flaws and practical disadvantages. Based on this research, author makes her conclusions about mentioned essence of provisions, procedure for implementing these provisions and offers her own suggestions. Key words: collaboration principle of International Law; mutual recognition principle, recognition and execution of decision involving detention.
Recognition and execution of decision involving detention, sentenced in European Union member state, in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne