Pacientu datu konfidencialitātes ievērošanas biežākie iespējamie traucējošie faktori intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā - Plotņikova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir „Pacientu datu konfidencialitātes ievērošanas biežākie iespējamie traucējošie faktori intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā”. Tēmas aktualitāti nosaka drošības, likumdošanas un ētikas vērtību izpratne veselības aprūpes speciālistu vidū. Pacientu datu apstrāde ir neatņemama veselības aprūpes sastāvdaļa, un tā jāveic atbilstoši normatīvajiem aktiem. Darba mērķis bija noskaidrot pacientu datu konfidencialitātes ievērošanas biežākos iespējamos traucējošos faktorus intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā. Uzdevumi bija apskatīt normatīvos aktus, zinātnisko literatūru un pētījumus par pacientu datu konfidencialitāti un informāciju par konfidencialitātes ievērošanas biežākajiem iespējamiem traucējošiem faktoriem intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā, analizēt Kari Martinsenas (Kari Martinsen) teoriju saistībā ar darba tematu, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pētījumu, analizēt pētījuma rezultātus un izdarīt secinājumus. Hipotēze: Likumu par pacientu datu konfidencialitāti izskaidrojošās informācijas nepietiekamība ir biežākais iespējamais traucējošais faktors pacientu datu konfidencialitātes ievērošanai intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā. Pētījuma metode – kvantitatīvā, pētījuma instruments - aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti ir: 1.daļai respondentu ir nepietiekama izpratne par konfidencialitātes būtību, 2.lielākā daļa respondentu novēroja pacientu konfidencialitātes nepietiekamu ievērošanu, 3.respondentiem ir nepietiekama izpratne, kurš ir atbildīgs par pacientu konfidencialitāti, 4.respondentiem ir nepietiekama izpratne par pacientu datu apstrādes principiem, 5.pēc respondentu pieredzes, 3 biežākie faktori, kas traucē ievērot pacientu datu konfidencialitāti intensīvās terapijas klīnikas māsu darbā, ir: atšķirīgi kolēģu uzskati, kāda informācija par pacientu ir konfidenciāla; vairāki pacienti vienā palātā, runājot ar vienu, citi pacienti arī var dzirdēt; respondentiem nav pietiekamas pieredzes pamatot savas darbības ar tiesību normām. Bakalaura darbs izpildīts uz 67 lapām. Darbā ir 17 attēli, 1 pielikums. Darbā izmantoti 62 informācijas avoti (latviešu un angļu valodā).

The topic of the bachelor's work: "The most frequent possible obstacles to maintaining the confidentiality of patient data in the work of nurses in the intensive care clinic." The relevance of the topic is determined by the understanding of safety issues, legal and ethical values by health professionals. The processing of patient data is an integral part of healthcare and must be carried out in accordance with the law. The aim of the study was to identify the most common factors that could interfere with patient confidentiality in the work of nurses of the intensive care clinic. The tasks were to analyze laws, scientific literature and research on patient data privacy and information on the most common factors that could interfere with patient data privacy in the work of intensive care nurses, to analyze the theory of Kari Martinsen related to this topic, to develop a research tool, to conduct а research, analyze the results and draw conclusions. Hypothesis: Insufficient information about patient privacy law is the most common possible obstacle to patient privacy in the work of the intensive care clinic nurses. The research method is quantitative, the research tool is a questionnaire. Research results: 1.some respondents have insufficient understanding of the essence of confidentiality; 2.most of the respondents noted the lack of respect for patient confidentiality; 3.respondents have insufficient understanding of who is responsible for patient confidentiality; 4.the respondents do not understand the principles of processing patient data clearly enough; 5.according to respondents, the 3 most common factors that hinder patient confidentiality in the work of intensive care nurses include: different views of colleagues about what information about a patient is confidential; several patients are in the same ward. When the nurses are talking to one, other patients can also hear; respondents do not have sufficient experience to justify their actions by the norms of the law. The bachelor's work is done in 67 pages. The work contains 17 drawings, 1 application. 62 sources of information (in Latvian and English) were used in the work.
The most frequent possible obstacles to maintaining the confidentiality of patient data in the work of nurses in the intensive care clinic
Keywords: Medicīna; konfidencialitāte; pacientu dati; confidentiality; patient data