Ložmetēju un patšauteņu izmantošana Latvijas armijā Latvijas Neatkarības kara laikā - Šļumba, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā tiek apskatīti Latviešu nacionālo vienību Landesvēra sastāvā, kā arī Latvijas armijas izmantotie ložmetēji un patšautenes Latvijas Neatkarības kara laikā. Darba sākumā pastāstīšu, kas ir ložmetējs un, kas ir patšautene jeb vieglais rokas ložmetējs. Darbā iezīmējās fakti, kāpēc šīs ieroču grupas ir tik svarīgas un nozīmīgas 20.gadsimta sākumā notiekošajās karadarbībās un taktiskajā izmantojamībā. Parādīšu kādus ložmetējus un patšautenes izmantoja Latviešu nacionālās vienības un Latvijas armija Neatkarības kara laikā, kā arī pastāstīšu par Maxim M1910, Colt M1895/14, Madsen M1902, Vickers MK1, Lewis MK1, Hotchkiss Mle 14, Hotchkiss M1909, M1915 CSRG, MG08 un MG08/15 ložmetējiem. Sniegšu dažādo ieroču tehnisko aprakstu, taktiskās īpašības, izmantojamību Latvijas armijā. Caur dokumentiem parādīšu, kā šīs sistēmas ieroči nonāca Latvijas armijas bruņojumā un tika pielietotas kaujā. Pastāstīšu par ložemtējniekiem, ložmetējnieku ekipējumu, atšķirības zīmēm, kā piemēram, īpašas ložmetēju patronsomas, karabīnes un uzšuves uz labās piedurknes.

The bachelor's thesis examines the machine guns and light machine guns used by the Latvian army during the Latvian War of Independence. At the beginning of the work I will tell you what a machine gun is and what a light machine gun is. The work highlighted the reasons why these groups of weapons are so important and significant in the warfare and tactical usability of the early 20th century. I will show you which machine guns and light machine guns were used by the Latvian National Units and the Latvian Army during the War of Independence, as well as about Maxim M1910, Colt M1895 / 14, Madsen M1902, Vickers MK1, Lewis MK1, Hotchkiss Mle 14, Hotchkiss M1909, M190 CSRG, MG08 / 15 machine guns. I will provide a technical description of various machine guns, tactical qualities, usability in the Latvian Army. I will show through documents how the weapons of this system got into the Latvian army and were used in the battle. I will tell you about machine guns, machine gun equipment, distinctive signs, such as special machine gun cartridges, carabiners and patches on the right sleeve.
Use of machine guns and lite machine guns in the Latvian army during the Latvian Independence War
Keywords: Vēsture; ložmetējs; patšautene; Latvijas Neatkarības karš; Ložmetēju taktiskā izmantošana; Ložmetējnieki