Japānas un Korejas attiecību problemātiskie aspekti 20.un 21. gadsimtā - Jurkāne, Evelī (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis pētījums "Japānas un Korejas Attiecību Problemātiskie Aspekti 20. un 21. Gadsimtā" pēta dažādus problemātiskus aspektus un notikumus, kas pagājušā gadsimta laikā un līdz šim ir ietekmējuši abu valstu savstarpējās attiecības. Darbs ir aktuāls, jo Japāna un Dienvidkoreja ir divas nozīmīgas ekonomikas, kuru attiecības, kas ir būtiskas miera uzturēšanai Austrumāzijas reģionā, ir apdraudētas vēsturisku notikumu un aizspriedumu dēļ. Kā divas ievērojamas demokrātiskas ekonomikas Austrum Āzija, kuras ir cieši saistītas ar Amerikas Savienotajām Valstīm, lai uzturētu mieru un drošību Āzijas un Klusā okeāna reģionā, Japāna un Dienvidkoreja sadarbojas dažādās jomās, tostarp miera un drošības uzturēšanas, tehnoloģiju un inovāciju, izglītības un kultūras jomā. . Šī pētījuma mērķis ir izpētīt un noteikt, kādi problemātiski pagātnes notikumi un aizvainojumi kavē labu attiecību attīstību starp Japānu un Dienvidkoreju, kā arī apskatīt, kāds progress ir panākts gadu gaitā divpusējās un starptautiskās arēnās. Pēc ilgstošas izpētes pētījums atklāj, ka Dienvidkoreja un Japāna cīnās, lai samierinātos ar pagātnes notikumiem, galvenokārt periodā, kad Koreja bija Japānas kolonija no 1910. līdz 1945. gadam. Neskatoties uz sadarbības brīžiem, problēmas un spriedze ir radusies neatrisinātu vēsturisku sūdzību, nacionālistisku sentimentu un atšķirīgi uzskati par vēsturi dēļ. Dienvidkorejas iedzīvotājiem ir grūti aizmirst un piedot japāņiem par to kolonizāciju, kas noveda pie 35 gadus ilgas diskriminācijas un pakļaušanas, savukārt Japāna nespēj būt pilnvērtīgi atklāta un pilnībā atzīt savu problemātisko rīcību. Neraugoties uz valdību maiņām abās valstīs, kas ir izraisījušas izmaiņas diplomātiskajās pieejās, abu valstu valdības un parastie iedzīvotāji ir vienisprātis par labu diplomātisko attiecību nepieciešamību un ir veikuši darbības, lai tās uzlabotu. Darbs sastāv no 5 nodaļām ar apakšnodaļām 49 lapu garumā.

This study “The Problematic Aspects of the Relations Between Japan and Korea in the 20th and 21st Century “ explores different problematic aspects and events that throughout the past century and up until now have affected relations. The topicality lies in the fact that Japan and South Korea are two important economies, whose relations, that are crucial to maintain peace in the East Asian region, are at risk due to historical events and prejudices. As two prominent democratic economies in East Asia, both closely allied with the United States to uphold peace and security in the Asia-Pacific region, Japan and South Korea collaborate across various domains, including safety and security, technology and innovation, education, and culture. This study’s aim is to examine and determine what kind of problematic past events and grievances are hindering the development of good relations between Japan and South Korea, as well as explores what progress has been made over the years in bilateral and international arenas. After lengthy research, the study determines that South Korea and Japan are struggling to settle on the past events, mainly the period when Korea was under Japan’s colonisation from 1910 to 1945. Despite periods of collaboration, tensions have arisen due to unresolved historical grievances, nationalist sentiments, and divergent views of history. South Korean people find it difficult to forget and forgive the Japanese for colonising them, leading to 35 years of discrimination and subjugation, while Japan struggles to maintain transparency and fully admit their problematic actions. Despite leadership changes in both countries that have led to shifts in diplomatic approaches, both countries governments and common people agree on the necessity for good diplomatic relations and have taken actions towards improvement. The study consists of 5 chapters and subchapters and is 49 pages long.
Problematic Aspects of the Relations Between Japan and Korea in the 20th and 21st century
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Japāna/ Japan; Dienvidkoreja/ South Korea; Diplomātiskās attiecības/ Diplomatic relations; Kultūra/ Culture; Nacionālisms/ Nationalism