Notikums kā temporālas vienības pamatelements A.N. Praiora laika loģikā - Smutova, Krista (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā aplūkota loģiķa Artura Normena Praiora laika loģikas pamatproblēma – laika daļu klasifikācija. Praiors valodiski aprakstāmas laika daļas iedala notikumos. Notikums raksturo laika daļas neatkarīgi no to ilguma un valodiskajā saziņā, runājot par laiku, mēs aprakstām dažādu veidu pārmaiņas, kuras klasificējamas kā notikumi. Valodā notikumi veidojas caur dažādu vārdšķiru vārdiem – darbības,apstākļa vārdiem, loģiskajiem saikļiem. Notikumus iespējams klasificēt un formalizēt, un tādā veidā risināt fundamentālas, ar laiku saistītas problēmas. Darbā aplūkota ne tikai gramatikas nozīme, bet arī modālās loģikas un temporālu izteikumu patiesuma vērtību svarīgums, kā arī trīs pēc Praiora darbojošos domātāju – Zeno Vendlera, Emona Baha un Džeimsa Pustejovska lingvistiskās idejas. Atslēgas vārdi: Arturs Normens Praiors, laiks, notikums, lieta, lingvistika, vārdšķiras, sintakse, laika loģika, modālā loģika, Zeno Vendlers, Emons Bahs, Džeimss Pustejovskis.

This work reviews logician’s Arthur Norman Prior’s fundamental problem of tense logic – classification of parts of time. Prior divides linguistic descriptions of parts of time into events. Events characterize parts of time regardless of their duration and, in our linguistic communication, in terms of time, we describe different kinds of changes that are classified as events. Events in language are formed through the various parts of speech – verbs, adverbs, logical conjunctions. Events can be classified and formalized in the way to solve fundamental time-related problems. This work reviews not only grammatical role, but also importance of modal logic and temporal expression truth values, as well as three, after Prior working thinker – Zeno Vendler’s, Emmon Bach’s and James Pustejovsky’s linguistic ideas. Keywords: Arthur Norman Prior, time, event, thing, linguistic, parts of speech, syntax, tense logic, modal logic, Zeno Vendler, Emmon Bach, James Pustejovsky.
Event as basis of temporal unity in A.N. Prior's tense logic
Keywords: Filozofija