Saskarsmes tiesība kā aizgādības tiesību sastāvdaļa. - Omeļčenko, Aļona (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Saskarsmes tiesība kā aizgādības tiesību sastāvdaļa’’. Šīs temats šobrīd ir aktuāls, jo ik gadu pieaug tiesvedību skaits, kurās viens no bērna vecākiem vēršas tiesā ar prasību par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību noteikšanu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt aizgādības un saskarsmes tiesību jēdzienu, tiesisko regulējumu, kā arī zvērināto tiesu izpildītāja un bāriņtiesas nozīmi vecāku strīdos saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanā. Lai sasniegtu darba mērķi, darba autore izpētījusi Civillikumu, Civilprocesa likumu un citu Latvijas un starptautisko normatīvo aktu regulējumu saskarsmes tiesību jautājumos. Darba gaitā autore secināja, ka vecāki neizmanto mediācijas iespēju un nevēršas pie psihologa, lai atrisinātu strīdu bez tiesvedības.

Bachelor thesis topic is ‘’The right of access as part of the right of custody‘’. This topic is currently ongoing as the number of cases is increasing annually, in which one of the parents of a child is seeking legal action on the application of access rights. The purpose of the work of the bachelor shall be to explore the concept of custody and access rights, the legal framework, as well as the role of the sworn bailiffs and the Orphan's Court in parental disputes in determining the procedures for the exercise of rights of access. In order to achieve the goal of work, the author of the work has studied the regulation of Civil Law, Civil Procedure Law and other laws of Latvia and international law in matters of rights of access. In the course of the work, the author concluded that parents did not use the possibility of mediation and did not refer to a psychologist to resolve the dispute without legal proceedings.
The right of access as part of the right of custody.
Keywords: Juridiskā zinātne; saskarsmes tiesības; bērnu intereses; bērnu tiesības; vecāku atbildība; bāriņtiesa