Seksuālo minoritāšu stresa un uztvertā sociālā atbalsta saistība ar vecāku kompetences izjūtu homoseksuāliem vecākiem - Bētiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija atklāt homoseksuālu vecāku izjusto minoritāšu stresu un tā saistību ar vecāku kompetences izjūtu un uztverto sociālo atbalstu. Pētījuma izlasi veido 55 homoseksuāli vecāki, sievietes n=48 (87,3%) un vīrieši n=7 (12,7%) vecumā no 25 līdz 51 gadam (M=38,96; SD=5,17), kuri audzina vismaz vienu bērnu vecumā no 3 līdz 17 gadiem. Pētījumā izmantoti trīs instrumenti: Vecāku kompetences izjūtas skala, Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala un Seksuālo minoritāšu stresa aptauja. Pētījuma rezultāti norāda, ka vecāku kompetence pozitīvi saistās ar seksuālo minoritāšu stresa apakšskalu — notikuma upuris, turklāt efektivitāte vecāku lomā pozitīvi saistās gan ar notikuma upura, gan internalizētās stigmas apakšskalām. Uztvertais sociālais atbalsts kopā un no draugiem negatīvi saistās ar seksuālās identitātes slēpšanu. Netiek atklātas statistiski nozīmīgas saistības vecāku kompetences izjūtai un uztvertajam sociālajam atbalstam. Ņemot vērā, ka uztvertais sociālais atbalsts uzrāda statistiski nozīmīgas negatīvas sakarības tikai ar vienu seksuālo minoritāšu stresa apakšskalu - identitātes slēpšanu, nebija pamata sagaidīt, ka uztvertais sociālais atbalsts varētu būt mediators un mediācijas analīze netika veikta. Demogrāfisko rādītāju un pētāmo konstruktu korelāciju analīzē uzrādās atsevišķas sakarības. Jo jaunāki respondenti, jo augstāka ir vecāku kompetences izjūta un apmierinātība ar vecāku lomu. Ne-bioloģiskajiem vecākiem — pretstatā bioloģiskajiem vecākiem — ir saistība ar augstākām noraidījuma gaidām. Vecākiem, kuriem bērni dzimuši iepriekšējās heteroseksuālās attiecībās, ir pozitīva saistība ar vecāku kompetences izjūtu un apmierinātību ar vecāku lomu. Tostarp mākslīgā apaugļošana saistās ar augstāku seksuālo minoritāšu stresu kopumā, tajā skaitā ar augstāku internalizēto stigmu un noraidījuma gaidām, pretstatā vecākiem, kuriem bērni dzimuši iepriekšējās heteroseksuālās attiecībās. Statistiskā regresija liecina, ka vecāku kompetenci vislabāk izskaidro biežāk piedzīvota agresija (notikuma upuris) un bērnu dzimšanas veids (bērni no iepriekšējām heteroseksuālām attiecībām).

The purpose of this study is to examine the minority stress experienced by homosexual parents and its relationship to parental sense of competence and perceived social support. The sample consists of 55 homosexual parents, women n = 48 (87.3%) and men n = 7 (12.7%) aged 25 to 51 years (M = 38.96; SD = 5.17), raising at least one child between 3 and 17 years of age. The study uses three research instruments: the Parenting Sense of Competence Scale, the multidimensional scale of perceived social support, and the LGBT Minority Stress Measure. The results indicate that parenting sense of competence is positively correlated with subscale of sexual minority stress — victimisation events. Effectiveness in the role of parents is positively correlated with two minority stress subscales: victimisation events and internalised stigma. Perceived social support and perceived support from friends is negatively correlated with identity concealment. No statistically significant associations were found for parental sense of competence and perceived social support. Considering that perceived social support shows statistically significant negative correlations with only one subscale of sexual minority stress, there was no reason to expect that perceived social support could be a mediator and mediation analysis was not performed. Statistically significant relationships appear between demographic factors and the studied constructs. The younger the participants, the higher the sense of parental competence and satisfaction with the parental role. Non-biological parents have a positive association with higher expectations of rejection than biological parents. Parents in the same-sex family structure whose children were born in previous heterosexual relationships have a positive correlation with a sense of parental competence and satisfaction with the parental role. Moreover, artificial insemination is associated with higher sexual minority stress in general, including higher internalised stigma and expectations of rejection, in contrast to parents whose children were born in previous heterosexual relationships. Statistical regression shows that parental competence is best explained by more frequently experienced aggression (victimisation events) and the manner of birth of the children (children from previous heterosexual relationships).
Relationships Between Sexual Minority Stress, Perceived Social Support and Parenting Sense of Competence in Homosexual Parents
Keywords: Psiholoģija; homoseksuāli vecāki; viendzimuma ģimenes; seksuālo minoritāšu stress; vecāku kompetences izjūta; uztvertais sociālais atbalsts