Sievietes dzimtes loma Latvijas luterāņu un katoļu centrālajos laikrakstos publicētajās ārzemju ziņās (Svētdienas Rīts, Katoļu Baznīcas Vēstnesis, 2001.-2005.) - Ciekure, Līgija (Latvijas Universitāte, 2006)
Pievēršoties sievietes dzimtes lomas atspoguļojumam mūsdienu latviešu vadošo kristīgo konfesiju presē, darbā vispirms tiek izklāstītas teorētiskās nostādnes dzimtes un mediju ziņu jomās, kam seko praktiski piemēri un materiāla analīze dzimtes diskursā. Balstoties uz kontentanalīzes un diskursa analīzes ceļā iegūtajiem rezultātiem, tiek veikti secinājumi, kuros akcentēts sievietes dzimtes lomas sociāli un kulturāli nosacītais raksturs, kurš iekļaujas mediju konstruētajā pasaulē kā viens no tās elementiem, un, pateicoties reliģiskajām pamatnostādnēm, kas veido avīžu žurnālistu ideoloģisko bāzi, reproducē pasaules hierarhisko modeli, kurā dominē vīrišķais princips ar maskulīno Dievu kā soģi centrā, sievišķajam atstājot pakārtotu, papildinošu vai marginālu statusu.

Focusing on the reflection of the role of women`s gender in our contemporary christian media in the beginning there are expounded the main theoretical viewpoints of the subject, followed by practical examples and the discoursive gender analysis. Being based on the results obtained after a content and discourse analysis, I have come to a conclusion about the impression of social and cultural circumstances on the relatively conditioned charakters of the women`s role, which is incorporated in the world made by medias like one of their basic components, and due to the main religions statement of the question, which constitutes grounds of the ideology of journalists, reproduces the hierachic pattern of the world, where the masculin principle with the manly God like a judge in the centre dominates, leaving for women only a subordinate, complementory or marginal status.
The Role of Women in the Foreign News Reports Published in the Central Newspapers of Latvia’s Lutheran and Catholic Newspapers Svētdienas Rīts and Katoļu Baznīcas Vēstnesis, 2001-2005
Keywords: Komunikācijas zinātne