Dzīves kvalitātes vērtēšana pēc transfemorālas amputācijas - Aleksis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2015)
833 Latvijas iedzīvotāji dēļ ekstremitāšu artēriju aterosklerozes, laika periodā no 2010. līdz 2013. gadam, ir ieguvuši pirmreizēju invaliditāti. Šī problēma skar lielu daļu sabiedrības, tādēļ ir svarīgi izpētīt faktorus, kas ietekmē dzīves kvalitāti šiem cilvēkiem. Diplomdarba mērķis ir vērtēt dzīves kvalitāti ilgtermiņā aterosklerozes pacientiem pēc transfemorālas amputācijas. Šajā darbā autors analizē ārzemju zinātniskās literatūras datus un salīdzina ar diplomdarba pētījuma praktiskajā daļā iegūtajiem rezultātiem. Dati iegūti, telefoniski aptaujājot pacientus, kuriem no 2010. – 2013. gadam tika veiktas transfemorālas amputācijas aterosklerozes dēļ. Analizējot rezultātus, tika secināts, ka vidējais vecums, kurā dēļ obliterējošas aterosklerozes tiek veikta amputācija ir 73,02 gadi. Visiem respondentiem amputācijas vieta ir sadzijusi, kas norāda uz labu speciālistu darbu un veicina dzīves kvalitāti. Aptuveni trīs ceturtdaļas pētījumā piedalījušos dalībnieku jūt fantoma sāpes, bet fiziskas sāpes jūt aptuveni tikai trešā daļa pacientu, sāpes ir dzīves kvalitātes rādītājs medicīnas jomā. Noskaidrojās, ka puse respondentu par pārvietošanās līdzekli izvēlas ratiņkrēslu, taču protezēšanu veic vien 36 pacienti. Negatīva tendence, ka vairāk par trim ceturtdaļām respondentu neizmanto rehabilitācijas pakalpojumus, un gandrīz pusei anketēto pēc amputācijas ir attīstījušas blakusslimības, piemērām, ir veikta otras kājas amputācija vai ir bijis insults. Tajā pat laikā novērojams, ka puse aptaujāto mājās paši vingro, un vismaz trīs ceturtdaļas no aptaujātajiem regulāri lieto zāles aterosklerozes kontrolei. Liela daļa aterosklerozes pacientu diemžēl turpina smēķēt, un nav sākuši ievērot diētu, kas pasliktina viņu veselības stāvokli un pazemina dzīves kvalitāti.

833 Latvian patients have got first time disablement because of atherosclerosis of extremity arteries in time period from year 2010 till 2013. This is problem for large part of society. Very important is to study factors that impact quality of life of these people. Aim of this study is to estimate quality of life of atherosclerosis patients after transfemoral amputation. Author of this study will analyze data from scientific literature and medical research works and compare to results obtained in this study. Data collection for this study is made polling telephonically patients who has gone through above knee amputation as result of atherosclerosis during year 2010 - 2013. Analyzing results, author concluded, that mean age when transfemoral amputation, because of obliterating atherosclerosis, are made is 73.02 years. Stump has healed in all cases, what shows great surgeon work and generally increases quality of life in these patients. Almost three fourths of patients has phantom pain feeling, and only one third has physical pain sensation in stump, pain is major indicator of quality of life in medicine. Revealed, that, half of participants use wheelchair as means of transportation, and prosthesis are using only 36 out of 92 patients. Three fourths of respondents are not utilizing services of rehabilitation specialists, which is a very negative tendency. Almost half of patients developed comorbidities, such as amputation of other leg or brain insult. On bright side half of participants exercise at home, and three fourths use their medication to threat atherosclerosis on regular basis. Pity is that large group of patients even after amputation continues to smoke cigarettes and have not started diet, all this leaves major impact on their health and significantly lowers quality of life.
Assessment of Quality of life after transfemoral amputation
Keywords: Medicīna; ateroskleroze; perifēro artēriju slimība; kritiska kājas išēmija; transfemorāla amputācija; dzīves kvalitāte