Alternatīvu elektrodu materiālu testēšana radiofrekvenču ķirurģijā - Ieviņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis bija ārbaudīt no jauna, elektroķirurģijā potenciāli plaši izmantojama materiāla – elektrību vadošas keramikas izveidotu elektrodu ietekmi uz audiem, un salīdzināt to ar jau plaši pieejamu materiālu elektrodu izraisīto audu bojājumu. Zinātniskās publikācijas vēsta par minimālu laterālo audu bojājumu, taču objektīvu datu nav. Trūkst datu arī par bojājuma dziļumu ietekmējošiem faktoriem elektroķirurģijā. Izmantojot 4 MHz radiofrekvenču ģeneratoru, cūkas ādā un nieres garozas audos tika veikti griezieni ar praksē bieži lietotiem tērauda un volframa elektrodiem, un alternatīvu materiālu – keramikas un grafīta elektrodiem. No audu paraugiem tika izveidoti 110 griezienu histoloģiskie preparāti un izmērīts vidējais bojājuma dziļums, kas tika salīdzināts atkarībā no elektroda materiāla, formas, ģeneratora funkcijas „cut” vai „blend” un jaudas – 15 W vai 30 W.

An electrosurgical unit with 4.0 MHz radiofrequency was used. Electrodes made of standard materials like steel and tungsten have been compared with electrodes made from two alternative materials – ceramics The aim of the study was to find out the influence of a new electrode material for electrosurgery - conductive ceramics - on lateral tissue damage and to compare it with standard electrode materials. Recent publications reported minimal thermal damage, but evidence could not be shown. Also, data about the influence of electrical parameters on tissue histology are still missing. An electrosurgical unit with 4.0 MHz radiofrequency was used. Electrodes made of standard materials like steel and tungsten have been compared with electrodes made from two alternative materials – ceramics and graphite. The cuts were performed in pig skin and renal cortical tissue. Each cut was histologically analyzed and the average depth of lateral tissue damage was measured and statistically analyzed.
Development of test methods and testing of alternative electrode material in electrosurgery
Keywords: Medicīna