Rīgas parku sociālā nozīme un risinājumi tās paaugstināšanai - Janīte, Ilva (Latvijas Universitāte, 2014)
Pilsētas parki ir multifunkcionāla un dinamiska vide, kas sniedz plašu klāstu labumu gan to apmeklētājiem, gan pilsētas iedzīvotājiem un tās videi kopumā. Papildus nozīmīgām vides un ekonomiskajām vērtībām, zaļās teritorijas sniedz daudz sociālos, estētiskos un psiholoģiskos labumus, kuriem ir nozīmīga loma modernu pilsētu dzīvotspējā un pilsētas iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot un izvērtēt Rīgas parku sociālo nozīmi pilsētas iedzīvotāju un pašvaldības skatījumā, un iztrādāt ieteikumus sociālās nozīmes paaugstināšanai un parku teritoriju kvalitātes veicināšanai Rīgas pilsētā. Pētījuma rezultāti rāda, ka parkiem ir nozīmīga loma pilsētas iedzīvotāju ikdienā. Nozīmīgākie Rīgas parku sniegtie labumi ir sociālie labumi, kā patīkamas pilsētas vides nodrošināšana, iedzīvotāju veselības un labklājības uzlabošana un ārpustelpu aktivitāšu nodrošināšana. Rīgas iedzīvotāji parkus izmanto galvenokārt pasīvai atpūtai, kā pasēdēšana, relaksācija un pastaiga. Lai gan pilsētas iedzīvotāji Rīgas parkus uzskata par drošiem un kvalitatīviem, Rīgas parkos (īpaši ārpus centra esošajos) sociālās nozīmes paaugstināšanai ir nepieciešams veikt virkni uzlabojumu, kā arī veidot jaunus un mūsdienīgus parkus blīvi apdzīvotās pilsētas daļās, kuros ir iekļautas iedzīvotāju vēlmes. Atslēgas vārdi: pilsētas parki, parku funkcijas, sociālās vērtības, rekreācija, estētika, veselības uzlabošana, drošība, izglītība

Urban parks are a multifunctional and dynamic environment and it’s giving wide range of benefits for park users, city residents and its environment. In addition to important environmental and economic values green areas gives a lot of social, aesthetic and psychological benefits which have a significant role in the urban residents viability and welfare of the modern city. The aim of this study was to find out and evaluate the social value of Riga city parks from city residents and government perspective, and develop suggestions for social values improving and promoting of Riga city parks quality. Results show that urban parks have a significant role in city residents daily life. Most important benefits of Riga city urban parks are social benefits, like provision of pleasant urban environment, improvement of residents health and well-being and provision of outdoor activities. Riga city residents use parks, mainly for passive recreation, like place for relaxing, sitting and walking. Although urban dwellers consider Riga city parks as safe and high quality, for improving social values it is necessary to make a number of improvements in Riga city parks (especially outside the city center), as well as establish new and modern urban parks in densely populated parts of cities, which includes the desires of residents. Key words: urban parks, park functions, social values, recreation, aesthetics, improvement of health, safety, education
Social values of Rīga city parks and solutions for their improvement
Keywords: Ģeogrāfija