Nātrene - alerģijas naratīvs un veselības sektora izvēle - Dukure, Annemarija Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Šis bakalaura antropoloģiskais pētījums ir par nātrenes jeb urtikārijas izpratni un kā šī izpratne tiek veidota laika gaitā. Kā izpratne ietekmē veselības sektora izvēli, lai ārstētu nātrenes simptomus. Balstoties uz Artura Kleinmana slimības skaidrojošā modeļa, kas definē faktorus slimības izrpatnes veidošanā, un citu sociologu un antropologu teorētiskajiem darbiem, tika konstruēta teorētiskā bāze, lai sasniegtu pētījuma mērķi un veiktu datu analīzi. Pētījuma gaitā tika veiktas intervijas un dalībnieki tika aicināti pildīt lauka dienasgrāmatas, lai bagātinātu iegūtos datus no intervijām. Pētījumā tika pierādīts, ka veidotā izpratne katram dalībniekam ir citādāka, jo tā tiek ietekmēta no vairākiem faktoriem un šī izpratne ietekmē veselības sektoru izvēli, lai nātrene tiktu ārstēta. Atslēgvārdi: nātrene, urtikārija, Artura Kleinmana skaidrojošie modeļi, veselības sektori, stigmatizācija, izpratne, slimības ārstēšana.

This anthropological thesis is about urticaria and how research participants understand their allergies, and how this understanding of urticaria impacts the choice of health care sector in which they choose to treat their symptoms of urticaria. Based on the explanatory model of illness by Arthur Kleinman, a theoretical basis was structured in combination with other sociology and anthropology researchers' theoretical concepts, and the objective of the thesis was reached successfully. There was interviews and field diaries that the research participants wrote to have more qualitative data for the data analysis. During the reserach, it was proven that the understanding of the illness is different between each participant, and the understanding influences the choice of health care sector where participants treat their allergy.
Urticaria - the narrative of allergies and health sector choice
Keywords: Antropoloģija; nātrene; urtikārija; Artura Kleinmana skaidrojošie modeļi; veselības sektori; stigmatizācija