Cikloplēģijas ietekme uz objektīvās acs refrakcijas mērījumu dažāda vecuma dalībniekiem - Bambāne, Megija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 45 lappusēm. Tas satur 28 attēlus, 9 tabulas, 4 pielikumus un 87 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: salīdzināt objektīvās acs refrakcijas mērījumus pirms un pēc cikloplēģijas dažādās vecuma un refraktīvā defekta grupās. Dalībnieki: pētījumā piedalījās 472 dalībnieki vecumā no 3 līdz 28 (vidējais vecums 9,1 ± 4,6 gadi), no kuriem 55% meitenes un 45% puiši. Metode: No pacienta kartēm tika analizēta informācija par acs refrakcijas objektīvo mērījumu. Rezultāti un secinājumi: Pēc cikloplēģijas iegūtais sfēriskais ekvivalents jaunākiem bērniem ir hipermetropiskāks. Dalībniekiem ar hipermetropiju ir lielākas sfēriskā ekvivalenta izmaiņas pēc cikloplēģijas, salīdzinot ar emetropijas un miopijas grupu.

Master thesis is written on 45 pages in Latvian. It contains 28 pictures, 9 table, 4 appendixes and 87 references. Aim: to compare objective eye refraction measurements before and after cycloplegia depending on age and refractive error type. Participants: The study included 472 participants aged 3 to 28 (mean age 9,1 ± 4,6 years), of whom 55% were girls and 45% were boys. Method: Information about the objective eye refraction measurement was analyzed from patient cards. Results and conclusions: The spherical equivalent obtained after cycloplegia is more hypermetropic in younger children. Participants with hypermetropia have greater changes in spherical equivalent after cycloplegia compared to the emetropia and myopia groups.
The Effect of Cycloplegia on Objective Eye Refraction Measurement Depending on Age
Keywords: Fizika; ciklopēģija; midriāze; ciklopentolāts; refraktīvie defekti; astigmātisms