Pacientu apmācība pēc vēdera dobuma laparaskopiskas operācijas dienas stacionārā - Batkovska, Oksana (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma:” Pacientu apmācība pēc vēdera dobuma laparaskopiskas operācijas dienas stacionārā”. Pētījuma tēma, ir aktuāla, jo šis periods ir saistīts ar dažādām komplikācijām, kas var būt saistītas ar veikto operācijas metodi. Latvijas slimnīcās tiek veiktas gan plānveida, gan neatliekamās vēdera dobuma operācijas. Laparoskopiskā operācijas metode ir mūsdienīga, Latvijā plaši praktizēta ķirurģiska metode. (1) Darba mērķis ir noskaidrot pacientu apmācību pēc vēdera dobuma laparoskopiskas operācijas dienas stacionārā. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai autore izvirzīja šādus darba uzdevumus: apkopot un analizēt zinātniskās literatūras avotus par pacientu apmācību pēc vēdera dobuma laparoskopiskas operācijas, veikt anketēšanu, apkopot un analizēt iegūtos pētījuma rezultātus, izstrādāt secinājumus. Lai veiktu pētījumu, darba autore izstrādāja hipotēzi - pacienti saņem kvalitatīvu apmācību pēc vēdera dobuma laparoskopiskas operācijas dienas stacionārā. Pētījuma veids – kvantitatīvā pētījums. Pētījuma instruments – anketa. Ņemot vērā pētījuma rezultātus, var secināt, ka lielākā daļa 52 respondenti (74,29%) respondentu uzskata , ka viņiem tiek sniegta pietiekama informācija par pretsāpju medikamentiem, par to, kā un, kad ir nepieciešams lietot pretsāpju medikamentus, lai vislabāk būtu iespējams mazināt sāpes. 33 respondentu (47,14%) no anketētajiem respondentiem atzina, ka viņi ir apmierināti par personāla atbildēm uz viņu interesējošajiem jautājumiem, tas nozīmē, ka personāls ir profesionāls un spēj sniegt nepieciešamās atbildes uz pacientu uzdotajiem jautājumiem. Svarīgākā informācija, ko pacienti saņēma pēc vēdera dobuma laparoskopiskās operācijas bija gan pašaprūpes nozīmīgākie faktori, riska faktori pēcoperācijas periodā, sāpju mazināšanas iespējas, kā arī profilaktiskie pasākumi pēcoperācijas stāvokļa uzlabošanai. Dotā informācija ir būtiska pacientiem pēcoperācijas periodā. Veicot aprūpi ir ļoti būtiski apzināties tos faktorus, kuri var būt par iemeslu, kāpēc pacients var nesaprast viņam sniegto informāciju. Ļoti svarīgi ir ņemt vērā pacientu valodas barjeras, veselības problēmu izraisītas apziņas, informācijas uztveršanas spējas, kā arī medikamentu iedarbības sekas, kā arī personīgās pacientu iezīmes, piemēram, nevēlēšanās komunicēt un iegūt jaunu informāciju. Pētījuma rezultātā var secināt, ka apstiprinās pētījuma hipotēze, ka pacienti saņem kvalitatīvu apmācību pēc vēdera dobuma laparoskopiskas operācijas dienas stacionārā, pacienti ir apmierināti gan ar to informāciju, ko tiem sniedz medicīnas personāls, kā arī veidi, kādos tā tiek sniegta.

The topic of the bachelor's work is "Training of patients after the laparoscopic operation of the abdominal cavity in a hospital". The topic of the research is topical, as this period is associated with various complications that may be related to the method of surgery performed. Both planned and emergency abdominal surgeries are performed in Latvian hospitals. The laparoscopic method of surgery is a modern surgical method widely practiced in Latvia. (1) The aim of the study is to find out the training of patients after laparoscopic surgery of the abdominal cavity in a hospital. To achieve the goal of the bachelor's thesis, the author set the following tasks: to summarize and analyze the sources of scientific literature on the training of patients after laparoscopic abdominal surgery, to conduct a questionnaire, to summarize and analyze the obtained research results, to develop conclusions. In order to carry out the research, the author of the paper developed a hypothesis - patients receive quality training after laparoscopic surgery of the abdominal cavity in a hospital. Type of research- qualitative research. Research tool - questionnaire. Based on the results of the study, it can be concluded that the majority of 52 respondents (74.29%) believe that they are provided with sufficient information about painkillers, how and when it is necessary to take painkillers to best relieve pain. 33 respondents (47,14%) acknowledged that they were satisfied with the staff's answers to their questions, which means that the staff is professional and able to provide the necessary answers to patients' questions. The most important information that patients received after laparoscopic abdominal surgery was the most important factors of self-care, risk factors in the postoperative period, pain relief options, as well as preventive measures to improve the postoperative condition. The information provided is important for patients in the postoperative period. When providing care, it is very important to be aware of the factors that may cause a patient not to understand the information provided to him or her. It is very important to take into account the language barriers of patients, the awareness of health problems, the ability to absorb information, as well as the consequences of medication, as well as the personal characteristics of patients, such as reluctance to communicate and obtain new information. The study concludes that the study hypothesis that patients receive quality training after a laparoscopic abdominal surgery in a hospital, patients are satisfied with both the information provided to them by medical staff and the ways in which it is provided.
Training of patients after the laparoscopic operation of the abdominal cavity in a hospital
Keywords: Medicīna; pacientu apmācība, laparoskopiska operācija, vēdera dobums.; pacientu apmācība, laparoskopiska operācija, vēdera dobums.; pacientu apmācība, laparoskopiska operācija, vēdera dobums.; pacientu apmācība, laparoskopiska operācija, vēdera dobums.; pacientu apmācība, laparoskopiska operācija, vēdera dobums.