Ēšanas uzvedības modeļu saistība ar vienaudžu vardarbības pieredzi jaunietēm - Āboltiņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot kādas saistības pastāv starp ēšanas uzvedības modeli un pārdzīvotu vienaudžu vardarbību. Pētījuma izlase ir sievietes vecumā no 16 – 18 gadiem, kas aptaujā norādījušas, ka ir cietušas no vienaudžu vardarbības. Pētījumā tika izmantotas šādas metodes: Ēšanas uzvedības modeļu aptauja (Eating Behaviour Patterns Qestionnaire (EBPQ); Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003) Sākotnējā adaptācija latviešu valodā (Vanags, Laizāne, Asmine 2010), un Olveus vardarbības aptauja (Olweus Bullying Questionnaire (OBQ); Olweus D.,1996), adaptācija latviešu valodā (Bilsena 2006), otrreizēja adaptācija (Glaudāne, 2013). Pētījumā iegūtie dati apstiprina, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp pārdzīvotu vienaudžu vardarbību un „Uzkodu lietošanas” ēšanas uzvedības modeli, kā arī pārdzīvota vienaudžu vardarbība uzrāda statistiski nozīmīgu korelāciju ar „Emocionālas ēšanas” ēšanas uzvedības modeli.

The main aim of this study work was to clarify, wether eating behaviour patterns have association with experienced peer violence. The sample was comprised of 51 women at the age of 16 – 18 with experienced peer violence in the last cuple months. For data collection two different methods were used: EBPQ (Eating Behaviour Patterns Qestionnaire ; Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003) and OBQ (Olweus Bullying Questionnaire; Olweus D.,1996). Research shows that there is correlation between experienced peer violence and „Snacking” eating behavior pattern and also there is correlation between experienced peer violence and „Emocional” eating behavior pattern.
Association between Eating Behaviour Patterns and Experienced Peer Violence for Young Women
Keywords: Psiholoģija