Tuvākā skaidra redzes punkta noteikšanu ietekmējošie faktori - Luca, Josef Ismaele (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 25 lapaspusēm. Tajā ir 20 attēli, 2 tabulas un 20 literatūras avoti. Darba mērķis ir novērtēt dažādu faktoru – acs zīlītes un stimula izmēra- ietekmi uz tuvākā skaidras redzes punkta novērtēšanu. Tuvākais skaidras redzes punkts tika noteikts ar “push-up” metodi. Mērījumi tika veikti ar stimulu izmēriem 20/20; 20/25 un 20/30 (Snellena frakcija). Acs zīlītes diametrs tika novērtēts, izmantojot šablonu. Rezultāti parādīja, ka, samazinoties stimula izmēram “push-up” metodē, zīlītes diametrs pieaug un tuvākais skaidras redzes punkts attālinās.

Thesis is written in English on 25 pages. It contains 20 figures, 2 table, and 20 references. The purpose of this research is to evaluate the factors influencing the punctum proximum. In this case the factors evaluated are the pupil diameter and the size of the stimulus or target. To find the punctum proximum or near point, the push-up method was used, three targets of different sizes (20/20, 20/25 and 20/30) and during its evaluation, the pupil diameter was measured with a trafaret. It was found that as size of the target in push-up method decrease, both the pupil diameter and the distance to the near point increase.
Factors Affecting the Assessment of Punctum Proximum
Keywords: Optometrija; Punctum proximum; accommodation; push-up method; pupil