Šūnu spektra salīdzinājums smēķējošu un nesmēķējošu jauniešu inducētajās krēpās - Beinare, Marina (Latvijas Universitāte, 2013)
Par maģistra darba mērķi izvirzījām salīdzinoši novērtēt šūnu spektru smēķējošu un nesmēķējošu jauniešu inducētās krēpās. Iegūtos rezultātus salīdzināt ar šūnu spektru HOPS pacientu krēpās, kam smēķēšana ir izraisījusi būtiskas iekaisīgas pārmaiņas. Visiem pētījuma dalībniekiem tika veikta plaušu funkcionālo rādītāju novērtēšana ar spirogrāfijas metodi un ierosināto krēpu ieguve un analīze. Konstatējām, ka jauniem smēķētājiem ar mazu smēķēšanas stāžu nav konstatējamas pārmaiņas plaušu ventilācijas funkcijas rādītājos, kas ir būtiski samazināti pacientiem ar HOPS. Gados jauniem smēķētājiem ar mazu smēķēšanas stāžu ir konstatējama tendence uz makrofāgu pieaugumu ierosinātajās krēpās, kas liecina par agrīnu iekaisumu elpceļos. Konstatējām sakarību, ka pieaugot CD8 skaitam ticami pieaug CD4 limfocītu skaits visās pētījuma grupās. Šāds mehānisms varētu būt sava veida kompensatora reakcija, kas mazina iekaisuma aktivitāti HOPS pacientiem un jauniem smēķētājiem.

The aim of this study was to assess and to compare cell spectrum in induced sputum of young smokers and non-smokers. Also, to compare obtained data with cell spectrum in induced sputum of COPD patients to whom smoking is already caused significant inflammatory changes. To estimate lung functional parameters, spirometry was performed to all study participants, and sputum induction. Our results showed that in young smokers with a small smoking history, there are no changes in parameters of lung ventilatory function whereas these parameters are significantly decreased in patients with COPD. In young smokers with a small smoking history, there is a tendency to increased count of macrophages in induced sputum that indicates an early inflammation in airways. We stated that when increases CD8 count also CD4 lymphocytes are reliable augmented in all study groups. This mechanism could be a compensatory reaction that decreases the activity of inflammation in COPD patients and young smokers.
Comparison of cell spectrum in induced sputum of young smokers and non-smokers
Keywords: Farmācija