Izdegšanas klīnisko apakštipu saistība ar darba pašefektivitāti un iesaisti darbā medicīnas māsām - Bindere, Marta Paula (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kādas saistības ir starp izdegšanas klīniskajiem apakštipiem un darba pašefektivitāti, kā arī iesaisti darbā medicīnas māsām, un noskaidrot, kurš no izdegšanas klīniskajiem apakštipiem prognozē darba pašefektivitāti un iesaisti darbā. Pētījumā piedalījās 111 klīniskās vispārējās aprūpes māsas, kuras strādā Latvijas veselības aprūpes iestādēs diennakts stacionāros, dažāda profila nodaļās. Pētījumā tika izmatoti trīs Latvijā adaptēti instrumenti: Izdegšanas klīnisko apakštipu aptauja, Darba pašefektivitātes skala un Utrehtas iesaistes darbā aptauja. Pēc Spīrmena korelāciju koeficientu aprēķina tika pierādīts, ka fanātiskais izdegšanas klīniskais apakštips uzrāda statistiski nozīmīgas pozitīvas korelācijas ar darba pašefektivitāti un iesaisti darbā, savukārt neizaicinātais un padevies klīniskais apakštips uzrāda statistiski nozīmīgas negatīvas korelācijas ar darba pašefektivitāti un iesaisti darbā. Pēc atpakaļejošās lineārās regresiju analīzes rezultātiem tika noskaidrots, ka nozīmīgi darba pašefektivitātes un iesaistes darbā prognozētāji ir neizaicinātais un padevies izdegšanas klīniskais apakštips.

The aim of this master's thesis is to find out the connection between burnout clinical subtypes and work self-efficacy, as well as work engagement, and to find out which burnout clinical subtypes predict work self-efficacy and engagement. The study included 111 clinical nurses in general care who work in Latvian health care institutions in 24h shift work hospital units of different profiles. Three previously adapted tools in Latvia were used in the study: Burnout Clinical Subtypes Questionnaire, Occupational self-efficacy scale and Utrecht Work Engagement Scale. After calculating the Spearman correlation factors, the frenetic burnout clinical subtype shows statistically significant positive correlations with work self-efficacy and engagement, while the underchallenged and worn-out clinical subtypes showed statistically significant negative correlations with work self-efficacy and engagement. Following the results of the backward linear regression analysis, significant predictors of self-efficacy and engagement at work were the underchallenged and worn-out clinical subtypes of burnout.
Burnout Clinical Subtypes Connection with Work Self-efficacy and Work Engagement for Nurses
Keywords: Psiholoģija; izdegšanas klīniskie apakštipi; darba pašefektivitāte; iesaiste darbā; COVID-19 pandēmija; māsas