N-Heterociklus saturošu aminoskābju sintēze - Pauniņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
N-Heterociklus saturošu aminoskābju sintēze. Pauniņa L., zinātniskais vadītājs Dr. sci. nat. Veliks J., konsultante Dr. chem. Madre M. Maģistra darbs, 58 lappuses, 40 attēli, 5 tabulas, 66 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā ir veikta modelētu N-heterociklu saturošu aminoskābju sintēze ar mērķi izstrādāt potenciāli jaunus SARS-CoV-2 pretvīrusa preparātus un integrēt mākslīgo intelektu zāļvielu struktūras konstruēšanā. Literatūras apskatā, izmantojot SciFinder datubāzi, apkopota informācija par N-heterociklu saturošu aminoskābju un to atvasinājumu sintēzēm, kas publicētas no 1969. līdz 2022. gadam. Darba ietvaros sintezēti pirola, pirazola un imidazola atvasinājumi, kuri satur aminoskābes fragmentu pie N vai C atoma.

Synthesis of amino acids containing N-heterocycles. Pauniņa L., supervisor Dr. sci. nat. Veliks J., consultant Dr. chem. Madre M. Master’s thesis, 58 pages, 40 figures, 5 tables, 66 references, 1 appendix. In Latvian. The work involves the synthesis of modeled N-heterocycle-containing amino acids, with the aim of developing potentially new antiviral drugs for SARS-CoV-2 and integrating artificial intelligence in the construction of the structure of medicinal drugs. In the literature review, information on the synthesis of N-heterocycle-containing amino acids and their derivatives, published from 1969 to 2022, is compiled using the SciFinder database. Within the scope of the work, pyrrole, pyrazole, and imidazole derivatives containing an amino acid fragment at N or C atom were synthesized.
Synthesis of amino acids containing N-heterocycles
Keywords: Ķīmija; N-Heterociklus saturošas aminoskābes; SARS-CoV-2 inhibitori; Fragmentu balstīta zāļvielu atklāšana; Mākslīgais intelekts (AI)