Afrocentrisma rašanās un attīstība ASV: amerikāņu autoru skatījumā - Saulītis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2015)
Afrocentrisma aizsākumi ASV historiogrāfijā ir saistīti ar melnādaino sociāli politisko un ekonomisko situāciju Dienvidu štatos un cīņu par līdztiesību 20. gs. vidū, uzplaukstot melnādaino nacionālismam. Maģistra darbs Afrocentrisma rašanās un attīstība ASV: amerikāņu autoru skatījumā analizē ASV vēstures zinātnē radītos afrocentriskos pētījumus par afroamerikāņu vēstures sasniegumiem, afrikāņu kultūrām un pan-afrikānisma pārmantotajām idejām, un secina, ka afrocentrismam kā alternatīvam pasaules uzskatam, kultūras ideoloģijai un akadēmiskai disciplīnai ir bijusi ievērojama nozīme afroamerikāņu kopienas pašapziņas celšanā un valdošās eirocentriskās vēstures interpretācijas pārvērtēšanā, novietojot Āfrikas un afrikāņu pētniecību pasaules vēstures izpētes centrā.

The emergence of Afrocentrism in US historiography is entailed with social-political and economic situation of black people in Southern states and fight for equality in 1950's and 1960's, unleashing black nationalism. Master's thesis The emergence and development of Afrocentrism in USA: in the view of American authors analyzes afrocentric researches done in US historiography about Afro-American past achievements, african cultures and inherited Pan-africanism ideas, and argues that Afrocentrism as alternative world view, cultural ideology and academic discipline has had a prominent significance lifting African-American comunities self-confidence and reestamating dominant Eurocentric interpretation of history, placing Africa and african studies in the centre of world histories research.
Origination and development of Afrocentrism in the United States of America in the view of american authors
Keywords: Vēsture; Afrocentrisms; ASV vēsture; Afroamerikāņu vēsture; Afrikānismi; Molefi Kete Asante