IFAC IESBA starptautiskā profesionālā grāmatvežu ētikas kodeksa un LR grāmatvedības regulējuma izmaiņu izpēte - Rozenberga, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Izvirzītā problēma – LR grāmatvežiem savā darbībā ir jāpiemēro LR normatīvais regulējums, bet profesionāliem grāmatvežiem arī IFAC IESBA Starptautiskā profesionālo grāmatvežu ētikas kodeksa prasības, kas bieži tiek grozītas. Mērķis: uz IFAC IESBA Starptautisko profesionālu grāmatvežu ētikas kodeksa un grāmatvežu darbības regulējuma izpētes pamata izstrādāt priekšlikumus grāmatvežu ētikas kodeksa piemērošanai un Latvijas Republikas grāmatvežu darbības normatīvā regulējuma pilnveidošanai. Izpētes rezultātā konstatēts, ka daudziem LR grāmatvežiem IFAC IESBA Starptautiskā profesionālo grāmatvežu ētikas kodeksa prasības nav zināmas, un sniegti priekšlikumi Finanšu ministrijai un LRGA.

The problem – Accountants of the Republic of Latvia must apply the regulatory framework of the Republic of Latvia to their activities, but professional accountants also must apply the requirements of the IFAC IESBA International Code of Ethics for Professional Accountants, which are often amended. The target – to develop proposals for the application of the code of ethics for accountants and improvements for Normative regulation of the activities of accountants of the Republic of Latvia, on the basis of the IFAC IESBA International Code of Ethics for Professional Accountants and the Regulation of the Activities of Accountants. As a result of the research, it has been established that accountants of the Republic of Latvia are not aware of the requirements of the IFAC IESBA International Code of Ethics for Professional Accountants, and proposals have been submitted to the Ministry of Finance and The Association of Accountants of the Republic of Latvia.
IFAC IESBA International Code of Ethics for Professional Accountants and changes in Accounting Regulations of the Republic of Latvia
Keywords: Ekonomika; ētikas kodekss; IFAC IESBA Starptautiskais profesionālo grāmatvežu ētikas kodekss; LR grāmatvedības normatīvais regulējums; grāmatvedis