Telpiskās transformācijas procesi Talsu pilsētā - Rozentāls, Elvijs (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā “Telpiskās transformācijas procesi Talsu pilsētā” ir izvērtētas Talsu pilsētas telpiskās struktūras izmaiņas laika posmā no 1989.- 2010. gadam. Šajā darbā autors ir raksturojis Talsu pilsētas ekonomisko un sociālo stāvokli, kā arī aplūkojis tirdzniecības iestāžu, pakalpojuma un rūpniecības sfēru, kā arī dzīvojamo namu telpiskās izmaiņas laika periodā no 1989.- 2010. gadam. Pētījumā atklāts, ka būvniecība Talsu pilsētā ir aktivizējusies tikai 2000. gadā. Pārsvarā pilsētā ir būvēti lielveikali, kafejnīcas, pārtikas un sadzīves preču veikali pilsētas neapbūvētajās teritorijās, kā arī vietās, kur iepriekš atradušās dzīvojamās ēkas. Vislielākā būvniecība ir notikusi laikā, kad iedzīvotāju skaits pilsētā ir ievērojami samazinājies. Kad iedzīvotāju skaits bija ievērojami lielāks, lielveikalu un dzīvojamo ēku celtniecība pilsētā nebija vērojama. Talsu pilsētas telpiskās izmaiņas ietekmē pilsētas ekonomiskā attīstība un nelielā mērā arī iedzīvotāju dinamika. Atslēgas vārdi: Talsi, transformācijas procesi, telpiskās izmaiņas, iedzīvotāju dinamika.

The main subject in this bachelor’s paper is spatial changes in Talsi during period from 1989.-2010. In this paper author has described the economic and social situation in Talsi city and dealt spatial transformations of trade bodies, service and industrial sectors as well as residential buildings during period from 1989.-2010. The research revals that construction in Talsi city has become more active only in year of 2000. Supermarkets, cafes, food and household shops are the mostly built in the city during this period. Construction has been taken place in citys vacant areas and also in places where buildings previously were demolished. The biggest construction has taken place when the citys population has been relatively small. When the population was considerably larger, there were no constructions of new supermarkets or residential buildings. Urban economic development and population dynamics affects spatial changes in Talsi. Keywords: Talsi, transformation processes, spatial changes, population dynamics
Spatial transformation processes in Talsi
Keywords: Ģeogrāfija