Jaundzimušo bērnu ādas kopšana un vecāku izglītošana. - Badajeva, Valentīna (Latvijas Universitāte, 2007)
Jaundzimušā ādu ietekmē dažādi iekšējās un ārējās vides faktori, kas var negatīvi ietekmēt bērna labsajūtu. Tāpēc zīdaiņu āda profilaktiski jāsargā ar piemērotiem kopšanas pasākumiem un līdzekļiem. Bakalaura darbā, izmantojot literatūras analīzi par jaundzimušā ādas īpatnībām un kopšanas paņēmieniem, B. Ņūmenas veselības aprūpes sistēmas teoriju un māsu un vecāku anketēšanas rezultātus, tika īstenots darba mērķis — izpētīt jaundzimušā ādas kopšanas aspektus un vecāku zināšanas par jaundzimušā ādas pareizu kopšanu. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas ar piecām nodaļām, praktiskās daļas ar divām nodaļām un secinājumiem. Pētījuma gaitā tika pierādīta hipotēze, ka kopta āda veicina vesela jaundzimušā attīstību.

Different outer and inner environment factors do impact the skin of the newborn, which can influence the child’s feeling of comfort. Therefore newborn’s skin should be protected with the approriate activities and agents.The aim of the bachelor study, using the analysis of the data according to pecularities of newborn’ s skin and its care, also using B.Newman health care system theory and by mediatizing parients and nurses, was to study the aspects of skin care and parients knowledge abouth the proper newborn’ s skin care. There are introduction, theoretical part containing 5 divisions, practical part containing 2 divisions and conclusions in the study.In the term of the study the hypothesis that properly maintained skin promotes the newborn’ s health was proved.
Skin care of the Newborn and parients teaching
Keywords: Medicīna