Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai tiesiskās sekas - Markus, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
ES pievienošanās ECK ir bijis pretrunīgs un ilgstošs diskusiju objekts. Sakarā ar Lisabonas līgumā noteikto pievienošanos, 2011.gada 19.jūlijā sabiedrībai tika atklāts Līguma par Eiropas Savienības pievienošanos Eiropas Cilvēktiesību konvencijai projekts. Darba mērķis ir noteikt, kādas tiesiskās sekas radīsies, kad ES pievienosies ECK, kā arī izprast, kā šādi fundamentāli grozījumi ietekmēs indivīdus Eiropas Savienībā. Tā kā ES pievienošanās ECK rezultātā radīs centralizētu un vienotu pamattiesību aizsardzības mehānismu Eiropā, darbā tiks apskatīti tādi problemātiskie aspekti kā ES kompetences pārbaude, līdzatbildētāja un iepriekšējās iesaistīšanas mehānismu sekas, nenoregulētas savstarpējās attiecības starp EST un Eiropas Cilvēktiesību tiesu, kā arī ES atbildības izmaiņas sakarā ar abu tiesu hierarhisko stāvokļu maiņu.

EU accession to the ECHR has been an object for contradictory and sustained discussions. With respect to the accession laid down in the Treaty of Lisbon the Draft Agreement on EU Accession to the European Convention on Human Rights was published on 19 July 2011. The goal of the study is to determine which legal consequences will arise after the EU accession to the ECHR, as well as to understand the fundamental changes concerning individuals in EU. As the EU accession to ECHR will establish a centralized and united mechanism of humans rights protection in Europe, in a study the review of the problematic issues such as EU competence, co-respondent and prior involvement mechanism, unregulated correlation between ECJ and ECtHR, as well as the changes of the EU responsibility due to hierarchical changes of both courts will be evaluated.
The legal consequences of the European Union`s accession to the European Convention of Human Rights
Keywords: Juridiskā zinātne