Tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās mijiedarbība ar izteiksmes brīvību - Buka, Lolita (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darba “Tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās mijiedarbība ar izteiksmes brīvību” mērķis ir analizēt tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās mijiedarbību ar izteiksmes brīvību, īpašu uzmanību pievēršot samērīguma izvērtēšanas problemātikai. Šī mērķa sasniegšanai, autore ir identificējusi četrus uzdevumus. Pirmais no tiem ir izpētīt gan tiesību tikt aizmirstam tiesisko pamatu, gan Eiropas Savienības tiesas argumentāciju attiecinot šīs tiesības uz interneta meklētājprogrammām, tādējādi noskaidrojot tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās jēdzienu. Otrais uzdevums ir analizēt tiesību tikt aizmirstam mijiedarbību ar interneta lietotāju un pakalpojumu sniedzēju, tostarp interneta meklētājprogrammas pakalpojumu sniedzēju, izteiksmes brīvību, nosakot tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās piemērošanas robežas. Treškārt, jāaplūko interneta meklētājprogrammu pakalpojumu sniedzēju un nacionālo tiesu prakse saistībā ar tiesībām tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās, tādējādi nosakot iespējamās problēmsituācijas šo tiesību piemērošanā. Savukārt ceturtais uzdevums ir rast iespējamos risinājumus konstatētajām problēmsituācijām tiesību tikt aizmirstam piemērošanā praksē. Lai sasniegtu promocijas darba mērķi un izpildītu izvirzītos uzdevumus, izmantotas vairākas pētnieciskās metodes, aplūkotas doktrīnā paustās teorētiskās atziņas un analizēti piemēri no Eiropas Savienības institūciju, tostarp Eiropas Savienības tiesas, Eiropas Savienības dalībvalstu un citu valstu tiesu, Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakses. Promocijas darbā analizēti kopumā vairāk kā 600 literatūras, normatīvo aktu un juridiskās prakses avoti, kuru atlase ir veikta, izmantojot Latvijas bibliotēkās, Amerikas Savienoto Valstu Kongresa bibliotēkā un Tallinas Universitātes bibliotēkā pieejamos resursus un elektroniskās datu bāzes, kā arī autores informācijas pieprasījumus. Par tiesību tikt aizmirstam un izteiksmes brīvības samērošanas praktiskajiem aspektiem autore konsultējās ar Datu valsts inspekcijas un Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja pārstāvjiem. Kaut arī pētījums ir teorētisks, tam ir praktiska nozīme. Promocijas darbā ietvertās atziņas izmantojamas, lai, piemērojot tiesības tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās, neradītu izteiksmes brīvības pārkāpumu. Promocijas darba rezultāti ir izklāstīti 49 kopsavilkuma tēzēs, kurās apkopoti secinājumi par tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās būtību, to samērošanu ar izteiksmes brīvību un citiem saistītajiem aspektiem. Darba kopsavilkumā arī sniegti priekšlikumi tiesību tikt aizmirstam un izteiksmes brīvības samērošanas procesa pilnveidošanai, tajā skaitā Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma pilnveidei. Atslēgvārdi: Tiesības tikt aizmirstam, personas datu aizsardzība, izteiksmes brīvība, internets

The purpose of doctoral thesis “The Relationship Between the Right to Be Forgotten on Internet Search Engines and the Freedom of Expression” is to analyse the interaction between the right to be forgotten on Internet search engines with freedom of expression, paying particular attention to the problem of assessing proportionality. To achieve this goal, the author has identified four tasks. The first of them is to explore the legal basis for the right to be forgotten and the argumentation of the Court of Justice of the European Union in extending this right to internet search engines, thereby clarifying the concept of the right to be forgotten on Internet search engines. The second task is to analyse the interaction between the right to be forgotten and the freedom of expression of internet users and service providers, including Internet search engine providers, by that establishing the limits of the right to be forgotten on Internet search engines. Thirdly, the practice of Internet search engine service providers and national courts in relation to the right to be forgotten on Internet search engines will be considered, thus identifying possible problems in the application of these rights. Consequently, the fourth task is to find possible solutions to the identified problems in the application of the right to be forgotten. A number of research methods and analysis of theoretical knowledge expressed in doctrine and sources of law from European institutions, including the Court of Justice of the European Union, courts of Member States of the European Union and other countries, the European Court of Human Rights, have been used to achieve the goal of the thesis and fulfil the objectives pursued. The doctoral thesis analyses a total of more than 600 sources of literature, legislation and legal practice, the selection of which has been made using resources and electronic databases available in Latvian libraries, the Library of Congress of the United States and the Library of Tallinn University, as well as information requested from various institutions. The author consulted the representatives of the Data State Inspectorate and the Ombudsman's Office of the Republic of Latvia regarding the practical aspects of the application of the right to be forgotten and the freedom of expression. Although the study is theoretical, it has a potential for practical applicability. The findings of the thesis can be used to ensure that the application of the right to be forgotten on Internet search engines does not violate freedom of expression. The results of the doctoral thesis are set out in 49 summary theses, which summarise the conclusions on the nature of the right to be forgotten on Internet search engines, its alignment with freedom of expression and other related aspects. These theses also propose improvements in the balancing of the right to be forgotten and freedom of expression, including improvements that can be incorporated in the legal framework of the European Union. Keywords: Right to be forgotten, data protection, freedom of expression, Internet
Relationship between the right to be forgotten on internet search engines and freedom of expression
Keywords: Tiesību zinātne; Law