Nepilngadīgo noziedzības profilakses problēmas - Pelcmane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs „Nepilngadīgo noziedzības profilakses problēmas” tapis, pētot bērnu, pusaudžu un jauniešu noziedzības cēloņus valstī. Latvijā nepilngadīgo noziedzība skar aizvien lielāku bērnu skaitu – vai nu kā izdarītāju, vai kā cietušo. Valstij būtu jārūpējas par savas sabiedrības attīstību un labklājību, jo īpaši par bērniem. Svarīgs jautājums ir noziedzības mazināšana nepilngadīgo vidū, veicot visus profilakses pasākumus, kādi nepieciešami – sadarbojoties Latvijas bērnu tiesību speciālistiem un izmantojot labāko, piemērotāko no citu valstu pieredzes. Valsts attīstās, bet atbildīgajām amatpersonām joprojām trūkst izpratnes par nepilngadīgo noziedzības profilaksi un tai nepieciešamajiem resursiem, savukārt atbildīgajiem darbiniekiem trūkst iniciatīvas šo jautājumu risināšanā. Šajā darbā ne tikai apskatīts, kādas ir problēmas minētā jautājuma risināšanā, bet arī pamatots, kāpēc šo jautājumu nedrīkst atlikt uz vēlāku laiku. Lai sasniegtu maģistra darba mērķi – analizētu nepilngadīgo noziedzības profilakses problēmas un konstatētu nepieciešamos profilakses uzlabojumus, nolūkā samazināt nepilngadīgo noziedzīgu nodarījumu izdarītāju sakaitu, darbā apskatīts nepilngadīgo noziedzības stāvoklis, pusaudžu psiholoģiskais raksturojums un pusaudžu personības attīstības īpatnības, kā arī nepilngadīgo noziedzības profilakses tiesiskais pamatojums un institucionālā struktūra. Kopumā maģistra darbā, izmantojot vispārīgās un privātās pētīšanas metodes, kā arī izziņas metodi, atklāta nepilngadīgo noziedzības veidošanās būtība un noziedzības dinamika, kā arī analizēta nepilngadīgo noziedzības profilakses prakse un iespējamie tās paplašināšanas un efektivizēšanas veidi.

Die Magisterarbeit „Die Probleme der Vorbeugung der Kriminalitat der Minderjahrigen” ist ein Ergebnis der Untersuchungen der Ursachen des Verbrechens der Halbwuchsigen und der Jugendlichen im Staad. In Lettland Beruhrt die Kriminalitat der Minderjahrigen eine immer grossere Zahl der Kinder – entweder als einen Tater oder einen Verungluckten. Der Staat sollte fur die Entwicklung und fur den Wohlstand seiner Gesellschaft und, um so wichtiger, der Kinder sorgen. Eine wichtige Frage ist die Verringerung der Kriminalitat unter den Minderjahrigen, dabei alle notwendigen Massnamen der Vorbeugung zu Treffen – d.h. die Zusammenarbeit der Fachleute im Kinderrecht und die Ausnutzung der besten, passenden Erfahrung anderer Staate. Der Staat entwickelt sich, aber den verantwortlichen Amtpersonen fehlt es noch immer an Verstandnis uber die Vorbeugung der Kriminalitat der Minderjahrigen und die notwendigen Hilfsquellen, den verantwortlichen Mitarbeitern fehlt es aber an Initiative, sich mit diesen Fragen zu befassen. In dieser Magisterarbeit wird nicht nur das betrachtet, welche Probleme bei der Losung der erwahnten Frage es gibt, sondern auch warum man diese Frage nicht auf spatere Zeit verschieben darf. Um das Ziel der Magisterarbeit – die Probleme der Vorbeugung der Kriminalitat der Minderjahrigen zu analisieren und die notwendigen Vervollkommung der Vorbeugung festzustellen, mit der Absicht die Zahl der Tater verbrecherischer Vergehen zu verringern, zu erreichen, wird in der Arbeit die Lage des Verbrechens der Minderjahrigen, die psychologische Beurteilung und die Eigenartigkeit der Entwicklung der Personlichkeit der Minderjahrigen, wie auch die Rechtsgrundlage der Vorbeugung der Kriminalitat der Minderjahrigen und die institutionale Strucktur, betrachtet. In der Gesamtheit wird in der Magisterarbeit mit Hilfe allgemeinen und privaten Forschungsmethoden, wie auch der Erkenntnismethode, das Wesen der Bildung der Kriminalitat der Minderjahrigen und die Dynamik des Verbrechens aufgedeckt. In der Arbeit wird auch die Praxis der Vorbeugung der Kriminalitat der Minderjahrigen und die moglichen Weisen deren Verbreiterung und Wirksamkeit analisiert.
Problems of Juvenile Crime Prevention
Keywords: Juridiskā zinātne