Darbaspēka ģeogrāfiskā mobilitāte starp Zviedriju un Latviju - Serbina, Alise (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba tēma ir “Darbaspēka ģeogrāfiskā mobilitātē starp Zviedriju un Latviju”. Darba mērķis ir, pamatojoties uz darba migrācijas un to ietekmējošo faktoru izpēti, izstrādāt ieteikumus Zviedrijas pilsoņu piesaistei Latvijas darba tirgum. Tas sastāv no 3 daļām, kas ietver 4 tabulas, 24 attēlus ar kopējo apjomu 66 lpp. Pirmajā daļā tiek apskatīti darbaspēka migrācijas un mobilitātes teorētiskie aspekti, analizējot pieejamo literatūru, otrajā daļa tiek analizēti statistikas dati par Latvijas un Zviedrijas darba tirgus attīstību, kā arī analizētas Latvijas un Zviedrijas darba devēju un darba ņēmēju savstarpējās attiecības. Trešajā daļā tiek analizēti iegūtie aptaujas rezultāti un veikta ekspertu intervija, cenšoties uzzināt darba migrācijas iemeslus no Zviedrijas uz Latviju. Diplomdarba beigās tiek izstrādāti secinājumi un izteikti priekšlikumi valdībām un SIA Circle K Business Centre uzņēmumam, lai veicinātu Zviedrijas darbspējīgo pilsoņu imigrāciju uz Latviju.

Graduation thesis “Geographical labor mobility between Sweden and Latvia”. Graduation thesis aim is to identify factors of labour mobility from Sweden to Latvia and develop proposals for Swedish citizen attraction of the Latvian labour market. The structure of theses consists of 3 parts where 4 tables and 24 pictures are taking place in total of 66 pages. First part of thesis faces theoretical aspects and work with theory in means of analysis. Second part analyses different statistical information about Latvian and Swedish labour market. Third part is dedicated for work with different industries expert interviews to highlight conclusions about geographical labour mobility from Sweden to Latvia. To conclude Graduation thesis author has developed conclusions and developed proposals to governments and SIA Circle K Business centre company in order to encourage working-age Swedish citizens migration to Latvia.
Geographical labour mobility between Sweden and Latvia
Keywords: Ekonomika; Darbaspēka migrācija; Zviedrija; Latvija; Ģeogrāfiskā mobilitāte; Darba tirgus