Stundas brīvā dabā angļu valodas vārdu krājuma apguvei 9. klases skolēniem - Branta, Inga (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba mērķis ir noskaidrot kā dažādas aktivitātes brīvā dabā atvieglina vārdu krājuma mācīšanos 9.klases skolniekiem. Darba autore vēlējās atrast jaunas metodes un tās prezentēt diplomdarbā. Skolotāji Ziemeļeiropā labprāt iesaista āra nodarbības mācību procesā. Lai gan Latvijā tas nav kļuvis vēl ļoti populāri, viss ir sācis attīstīties, piemēram, „Latvijas Valsts Meži” ir izdevuši grāmatu, ar gatavām aktivitātēm lai mācītu angļu valodu brīvā dabā. Neraugoties uz progresu tehnoloģijās, kas ienāk skolās, drīz skolotāji sāks koncentrēties uz āra nodarbībām. Tas nepavisam nav dārgi, diezgan veselīgi un noderīgi laikā, kad bērni jau tā pavada pārāk ilgu laiku ar elektroniskajām ierīcēm. Arī strādājot skolā četru gadus ar pusaudžiem, darba autore ir novērojusi šo problēmu skolā. Tieši tāpēc darba autore izvēlējās pusaudžus, precīzāk, 9.klases skolniekus kā sava pētījuma grupu, lai veiktu atsevišķa gadījuma pētījumu. Pētījumā darba autore, pirmkārt, pētīja metodes, kā mācīt vārdu krājumu angļu valodas kā svešvalodas stundās, otrkārt, koncentrējās uz mācīšanu ārā un tad pievērsās atsevišķa gadījuma pētījumam 9.klasē. Pētījuma metode bija atsevišķa gadījuma pētījums, kas tika veikta Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā. Lai tiktu pie rezultātiem, autore arī veica divas aptaujas anketas skolēnu vidū pirms un pēc aktivitāšu izpildes, veica skolēnu darbu un stundu izvērtēšanas analīzi, izveidoja un vadīja 5 dažādas aktivitātes ārpus klases telpām, un tad apkopoja rezultātus. Pētījuma beigās skolēni pauda savu apmierinātību, pat iedvesmu. Viņi bija pārsteigti par vārdu krājuma mācīšanos citādā veidā un tas, kas viņiem visvairāk patika, kā paši atzina, bija, ka vajadzēja piedalīties visā stundas darbā, nebija brīža, kad viņi varēja vien sēdēt un pārstāt domāt vai spēlēt mobilajos telefonos. Pēc nodarbībām, kas bija iekļautas brīvdabas izglītībā, skolēni atzina, ka viņi iemācījās jauno vārdu krājumu labāk, jo jutās brīvi. Skolotāja ir izveidojusi labus materiālus, kas noderēs arī citās klasēs.

The aim of the Paper is to examine how different outdoor activities facilitate learning English vocabulary in Grade 9 students. The author of the work wanted to search for innovative methods and to present them in the Diploma Paper. Teachers in Northern Europe are very keen on involving outdoor activities in learning process. Although in Latvia it has not become very popular yet, everything has started moving forwards, e.g. Latvijas Valsts Meži has published a book with ready-made activities to teach English outdoors. Despite of the progress in technologies coming into schools, soon teachers will focus on outdoor activities. It is not at all expensive, rather healthy and useful in the century when it seems every child spends too much time on electronic gadgets. Also working at school with teenagers for four years, the author of the Research has noticed this problem at school. That is why she has chosen teenagers, exactly Grade 9 students as a research group to conduct the case study. In the Paper the author, firstly, examined methods how to teach vocabulary in EFL, secondly, concentrated on Outdoor Education and then focused on the case study. The research method was case study, conducted in Jelgava Spīdola Gymnasium. To get the results, the author carried out two questionnaires, before and after learning outdoors, analysis of students’ works, analysis of feedback information, created and piloted 5 main outdoor activities and summarized the results. At the end of the research, the author found students very content, even inspired. They were fascinated about learning vocabulary in a different way and what they liked the most was that they liked to participated all the time in a lesson, there was not a moment when they could just sit and stop thinking or play in mobile phones. After the activities which were involved in Outdoor Education, students admitted they have learned new vocabulary better because they felt at ease. The teacher has created good materials to carry out also in other classes.
Outdoor Activities to Teach English Vocabulary to Grade 9 Students
Keywords: Pedagoģija; outdoor activities; vocabulary; Āra nodarbības; vārdu krājums