Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu emocionālās atsaucības veicināšana literāro darbu iepazīšanas procesā - Petrovska, Lienīte (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu emocionālās atsaucības veicināšana literāro darbu iepazīšanas procesā” autore ir Latvijas Universitātes studente Lienīte Petrovska. Darba vadītāja Mg. paed. Vladislava Uršuļska. Pētījuma mērķis - pētīt jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu emocionālās atsaucības veidošanos literāro darbu iepazīšanas procesā. Pētījuma hipotēze – literārie darbi sekmē bērnu emocionālo atsaucību tad, ja: •tie tiek atlasīti atbilstoši bērnu attīstības pakāpei, interesēm, pieredzei, konkrētai situācijai; •tiek radīta droša emocionālā vide. Pētījumā tika izmantota teorētiskā pētīšanas metode, kā arī empīriskās metodes. Darbam ir divas daļas. Pirmajā daļā tiek apskatīts emociju jēdziens dažādu pedagogu, psihologu skatījumā un atziņās, sniegts emociju vispārīgs raksturojums, emocionālās atsaucības veidošanās jaunākā pirmsskolas vecuma bērniem, jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu psihiskās attīstības raksturojums un analizēti literārie darbi kā bērnu emocionālās atsaucības veicinātāji. Darba otrajā daļā aprkstīts empīriskais pētījums par jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu emocionālās atsaucības veidošanos. Tiek sniegts pētījuma metodoloģiskais pamatojums, emocionālās atsaucības vērtēšanas kritēriji, pētāmās grupas raksturojums un atspoguļots darbs ar bērniem. Svarīgākie jēdzieni darbā – emocijas, jūtas, empātija, emocionālā atsaucība. Rezultātā var secināt, ka literārie darbi sekmē jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu emocionālās atsaucības veidošanos tad, ja – tiek atlasīti atbilstoši bērnu attīstības pakāpei, interesēm, pieredzei, konkrētai situācijai; tiek radīta droša emocionālā vide. Bakalaura darba struktūru veido divas daļas, secinājumi, izmantotās literatūras un avotu saraksts, pielikumi. Darba apjoms – 59 lpp, 4 attēli, 3 tabulas, 35 literatūras avoti.

The author of Bachelor thesis “Promoting the emotional responsiveness of youngest preschool child’s during the studies of literary works” is LU student Lienīte Petrovska. The supervisor of the bachelor thesis ir Mg. paed. Vladislava Uršuļska. The im of of the study is to explore the formation of child’s emotional responsiveness during studies of literary works. The hypothesis of the research runs as follows: the studies of literary works contribute to the formation of youngest preschool child’s emotional responsiveness if: •they are selected according to the level of development of children, interests, experience, a particular situation; •a safe emotional environment is created. Theoretical research method and empirical methods were used during the studies. The research consists of two parts. The first part examines the concept of emotions in the views and opinions of various educators, psychologists, provides a general description of emotions, the formation of emotional responsiveness for younger preschool children, characterization of the psychic development of children of the youngest preschool age and analysis of literary works as facilitators of children's emotional responsiveness. The second part of the work provides an empirical study on the emergence of emotional responsiveness among youngest preschool children. The methodological justification of the research, the criteria for assessing emotional responsiveness, the characteristics of the group under study and the work with children are presented. The most important concepts at work are emotions, feelings, empathy and emotional responsiveness. As a result, it can be concluded that literary works contribute to the emergence of emotional responsiveness of youngest preschool children when - they are selected according to the level of development of children, their interests, their experience, their particular situation; a safe emotional environment is created. The structure of the Bachelor theses consists of two parts, conclusions, list of literature and sources, attachments. The Bachelor thesis consists of 59 pages, 4 pictures, 3 tables, 35 lists of literature and sources.
Promoting the emotional responsiveness of youngest preschool child's during the studies of literary works
Keywords: Skolas pedagoģija; Emocijas; Jūtas; Empātija; Emocionālā atsaucība