Sarkanā refleksa tests bērniem līdz 5 gadu vecumam - Čaikovska, Annemarija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Redzes traucējumiem ir negatīva ietekme uz bērna dzīves kvalitāti. Sarkanais acu refleksa tests, pazīstams arī kā Bruknera tests, ir efektīva, neinvazīva izmeklēšanas metode, kas palīdz diagnosticēt dažādas acu slimības, piemēram, kataraktu, glaukomu, retinoblastomu un tīklenes patoloģijas. Šie ir biežākie novēršamie akluma cēloņi jaundzimušajiem. Pētījuma mērķis: Šī retrospektīvā pētījuma mērķis ir uzsvērt sarkanā acs refleksa testa nozīmīgumu un priekšrocības (ātrs, neinvazīvs tests) bērniem līdz 5 gadu vecumam. Metodes: Katram bērnam tika noteikts acu sarkanais reflekss bērnu oftalmologa vizītes laikā. Tika ievākti un analizēti dati no pacientu medicīniskajām vēsturēm par testa rezultātiem, bērnu blakus slimībām, ģimenes anamnēzē esošajām acu slimībām. Rezultāti: No 60 bērniem 46 acu sarkanais reflekss nav izmainīts. 13 bērniem tests parādīja, ka ir optiskie defekti jeb miopija, hipermetropija vai astigmātisms. Vienam bērnam tika atklāta leikokorija un pēc izmeklēšanas noteikta, ka ir punktveida katarakta. Secinājumi: Acu sarkanais reflekss ir ātrs, neinvazīvs un nesāpīgs tests, ar kuru iespējams noteikt dažādas acu patoloģijas.

Background: Visual impairment has a negative impact on a child's quality of life. The red eye reflex test, also known as the Bruckner tests, is an effective, non-invasive examination method that helps with various eye diseases such as cataracts, glaucoma, retinoblastoma and retinal pathologies. These are the most common preventable causes of blindness in newborns. Aim of the study: The purpose of this retrospective study is to highlight the importance and benefits of the red eye reflex test (rapid, non-invasive test) in children under the age of 5 years. Methods: The eye red reflex was determined for each child during a visit to a pediatric ophthalmologist. Data from patients' medical histories of test results, children's comorbidities, family history of eye disease were collected and analysed. Results: Out of 60 children, the red eye reflex of 46 eyes was normal. In 13 children, the test showed that they have refractive errors, i.e. myopia, hyperopia or astigmatism. One child only had leukocoria detected and after examination it was determined to have a punctate cataract. Conclusions: The red eye reflex is a fast, non-invasive and pain-free test that can be used to detect various eye diseases.
Red reflex test for children under 5 years
Keywords: Medicīna; Acu sarkanais reflekss; Bērni; Katarakta; Optiskie defekti