Radiolokācijas metodes pielietojums eolo nogulumu pētījumos - Vībāns, Juris (Latvijas Universitāte, 2013)
Vībāns, J. 2013. Radiolokācijas metodes pielietojums eolo nogulumu pētījumos. Maģistra darbs. Latvijas Universitāte, Rīga, 76 lpp. Maģistra darbā ir analizētas radiolokācijas metodes lietošanas iespējas, pētot eolos nogulumus. Pētījumā tika veikti radiolokācijas profilēšanas darbi plašā frekvenču diapazonā (75 MHz – 2000 MHz), iekšzemes eolo nogulumu izplatības areālā Valkas novadā. Ir iegūti nogulumu paraugi, noteikts to granulometriskais sastāvs, kā arī dabiskā mitruma daudzums, tas deva iespēju aprēķināt radiolokācijas signāla izplatīšanās ātrumu ģeoloģiskā griezumā. Iegūto datu apstrāde un analīze nodrošināja autoram secinājumus radiolokācijas metodes lietošanā eolo nogulumu pētījumos, kā arī nākotē ieteicamās pētāmās problēmas. Atslēgas vārdi: ģeoradars, Valkas novads, lietišķā ģeofizika, iekšzemes eolās formas, smilts

Vībāns, J. 2013. Ground penetrating radar application to studies of the aeolian deposits. Master thesis. University of Latvia, Riga, 76 p. In this master's thesis is analyzed the possibility of applying ground penetrating radar to studies of the aeolian deposits. The research work of radar profiling is performed in a wide frequency range (75 MHz - 2000 MHz), for inland dunes area of the Valka district, Latvia. Deposit samples were collected and analyzed for particle size distribution and percentage of natural moisture, enabling to obtain data for the calculation of the speed of the radar signal propagation range studied geological section. The resulting data processing and analysis enabled the author to draw conclusions on the radar method in studies of the aeolian deposits, and to outline the problematic aspects to be explored in the future. Keywords: GPR, Valkas district (Latvia), applied geophysics, inland dunes, sand
Ground penetrating radar application to studies of the aeolian deposits
Keywords: Ģeoloģija