Tīmekļa meklēšanas sistēmas tēma informātikas priekšmetā. - Kosarevska, Diana (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir veltīts tīmekļa meklētājsistēmu izpētei un to izmatošanai skolās lietišķās informātikas mācību priekšmetā. Pētījuma mērķis ir atspoguļot tīmekļa meklēšanas sistēmu daudzveidīgumu un specifiku, īpaši akcentējot to apguves nozīmīgumu Latvijas mūsdienu izglītības sistēmā un analizējot Interneta meklētājsistēmu saistību ar informātikas mācību priekšmetu un arī ar izglītības procesu kopumā. Galvenais darba rezultāts ir izstrādātais mācību plāns, kas ir saistīts ar Interneta meklētāju apgūšanu un lietošanu mācību procesā. Izmantojot sistēmanalīzes principu, darbā tika salīdzināti vairāki meklētāji, no tiem detalizētāk aplūkojot GOOGLE un YAHOO un atrodot kopīgos un atšķirīgos aspektus meklētājprogrammu elementos, struktūrā, funkcijās, mērķos un resursu bāzēs. Darbā tika izpētīta Interneta tēma starptautiskajos un Latvijas Republikas izglītības standartos, kā arī tika analizēti informātikas priekšmeta mācību plānu varianti. Balstoties uz šiem pētījumiem, tika noskaidrots, ka LR izglītības standartos nepieciešams ieviest tīmekļa meklēšanas sistēmu tēmu. Autore arī izstrādājusi un aprobējusi anketu, individuālo mācību plānu 2 informātikas mācību stundām un metodisko materiālu par tīmekļa meklēšanas sistēmām. Bakalaura darba apjoms ir 76 lpp., tas satur 15 attēlus, 5 tabulas un 3 pielikumus. Pētījumā izmantotas 24 publikācijas un 43 interneta avoti. Atslēgvārdi: Internets, Interneta meklētājs, mācību plāns, mācību process, meklētājsistēma

The bachelor's paper is devoted to research of Internet search engines and for use thereof in Applied Informatics course at schools. The aim of the research is to demonstrate the diversity and specifics of Internet search engines with particular emphasis on the importance of including the subject into Latvian contemporary education system as well as to analyse Internet search engines in conjunction with informatics as a discipline and education process in general. The central result of work is the curriculum specifically concerned with mastering Internet search skills and application thereof in the process of studies. Using the principle of system analysis, the author has compared several search engines, GOOGLE and YAHOO in more detail, and identified several common and distinct aspects in elements, structure, functions, objectives and resource bases of the search engines. The author has elaborated on Internet as a part of international and Latvian educational standards, and analysed the variations of informatics curriculum. Based on the mentioned studies, the conclusion was drawn that it is necessary to introduce the Internet search engines as a topic into the educational standards of the Republic of Latvia. The author has also drafted and approbated a questionnaire, individual education plan for two informatics lessons as well as methodological material on Internet search engines. The Bachelor's paper is drafted on 76 pages, and it contains 15 images, 5 tables and 3 attachments. 24 publications and 43 Internet sources were used in the study.
Web search topic in a subject of informatics
Keywords: Pedagoģija