Apdzīvojuma struktūras un zemes lietojumveidu izmaiņas Zvārdes pagastā (20.gs.sāk.-21.gs.sāk.) - Beneža, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
S. Benežas bakalaura darbs “Apdzīvojuma struktūras un zemes lietojumveidu izmaiņas Zvārdes pagastā (20.gs. sāk. – 21.gs. sāk)” izstrādāts Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē. Bakalaura darba mērķis ir analizēt apdzīvojuma struktūras un zemes lietojumveidu izmaiņas Zvārdes pagastā dažādos laika periodos. Bakalaura darbs sastāvs no ievada, 4 nodaļām, secinājumiem, literatūras saraksta, secinājumiem un pielikuma. Bakalaura darba ievadā izklāstīta tēmas aktualitāte, mērķis, darba uzdevumi un aprobācija. Teorētiskais pamatojums izklāstīts pirmajā nodaļā, kur tiek apskatīti apdzīvojuma struktūras un zemes lietojumveida teorētiskie aspekti Latvijā. Otrajā nodaļā apskatīti izmantotie materiāli un metodes (publicēto statistikas datu analīze, kartogrāfisko materiālu analīze, arhīva materiālu analīze, karšu apstrāde ĢIS vidē, lauka apsekojumi, intervijas, anketēšana). Materiālu analīze sniedz informāciju par apdzīvojuma struktūras un zemes lietojumveidu izmaiņām no 20.gs. sākuma līdz 21.gs. sākumam. Trešajā nodaļā dots Zvārdes pagasta vispārīgs fizioģeogrāfisks raksturojums. Bakalaura darba praktiskā daļā izklāstīta ceturtajā nodaļā, kura balstās uz publicēto statistikas datu, arhīva materiālu, kartogrāfisko materiālu, lauka apsekojumu, interviju un anketēšanas materiālu analīzi.

S. Beneža “Changes of settlement structure and land use on Zvārdes parish (beginning of the 20th century - beginning of the 21st century)” has been written at the University of Latvia Faculty of Geography and Earth Sciences. The aim of the bachelor is to analyze changes in settlement structure and land use in Zvāŗdes parish during different periods of time. Bachelor’s paper consists of introduction, four chapters, conclusions, bibliography and attachment. In the introduction of bachelor it is outlined topicality of subject, the aim, main tasks and approbation. Theoretical substantiation is described in first chapter, in which the theoretical aspects of the changes of settlement structure and land use in Latvia is examined. In the second chapter is written about the materials and methods used in bachelor (analysis of publicly available data, cartographical material, archival material, also map processing in GIS environment, field surveys, interviews and questionnaire). They provide information about the changes of settlement structures and land use from the beginning of the 20th century till beginning of the 21st century. The physiographic description of Zvārdes parish is provided in third chapter. The fourth chapter consists of practical part of thesiswhich is based upon on analysis of public statistic data, archive material, cartographical material, field surveying, interviews and questionnaire results.
Changes of settlement structure and land use on Zvārde parish (beginning of the 20th century – beginning of hte 21st century)
Keywords: Ģeogrāfija; Zvārdes pagasts; apdzīvojuma struktūra; zemes lietojumveids; izmaiņas