Māsu viedoklis par ārsta asistētu pašnāvību - Troškova, Darja (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma “Māsu viedoklis par ārsta asistētu pašnāvību”. Tēmas aktualitāte nosaka tas, ka pēdējos gados pasaulē, tostarp arī Latvijā, tiek rīkotas diskusijas par ārsta asistētu pašnāvību. Šīs temats tiek aktualizēts augstskolās, tiek veltītas publikācijas, raksti žurnālos, un tiek rīkotas debates. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot māsu viedokli par ārsta asistētu pašnāvību. Pētniecības uzdevumi: Veikt literatūras un informācijas avotu analīzi par ārsta asistētu pašnāvību, izveidot aptaujas anketu, lai noskaidrotu māsu viedoklis par ārsta asistētu pašnāvību, veikt anketēšanu, apkopot un analizēt aptaujas rezultātus, izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus. Hipotēze – lielākā daļa stacionārā strādājošu māsu atbalsta ārsta asistētas pašnāvības legalizēšanu Latvijā. Pētniecības metode ir kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments – aptaujas anketa. Bakalaura darba iegūtie dati liecina, ka vairākums respondentu jeb 61% atbalsta ārsta asistētas pašnāvības legalizēšanu Latvijā, kas apstiprina izvirzīto hipotēzi. Atslēgvārdi: māsu viedoklis, māsas, ārsta asistēta pašnāvība.

The topic of the bachelor's thesis is “Nurses' views on physician-assisted suicide.” The relevance of the topic is determined by the fact that in recent years globally, including in Latvia, physician-assisted suicide is being discussed. This topic is getting brought up in universities, articles are published in scientific journals and debates are held. The aim of the bachelor's thesis is to find out opinions of nurses on this topic. Tasks of the bachelor's thesis: to analyse the literature and sources of information on the concept, to create a questionnaire, to conduct a survey, and to summarize the results to provide conclusions. Hypothesis is that majority of nurses working in hospital do support legalising physician-assisted suicide in Latvia. Research method is quantitative research. Research tool is the questionnaire. The data of the bachelor's thesis research shows that the majority of respondents – total of 61% - do support physician-assisted suicide legalising in Latvia, which therefor confirms the hypothesis put forward in the bachelor's thesis. Key words: nurses’ views, opinion, nurses, physician-assisted suicide.
Nurses' views on physician-assisted suicide
Keywords: Medicīna; Māsu viedoklis; Māsas; Ārsta asistēta pašnāvība; Nurses' views; Nurses