Sensorimotoro funkciju novērtēšana cilindra un stūra testā pelēm pēc modelēta insulta - Lielpētere, Zane (Latvijas Universitāte, 2021)
Insults ir akūta neiroloģiska disfunkcija, kas izraisa neiroloģiskas, sensorimotoras un uzvedības izmaiņas. Lai izprastu insulta patoloģiskos mehānismus un izstrādātu jaunas terapijas, insults tiek modelēts eksperimentāli. Stūra un cilindra uzvedības testus izmanto, lai novērtētu sensorimotorās funkcijas grauzējiem. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt cilindra un stūra testa pielietojumu modelēta insulta gadījumā pelēm divu mēnešu periodā. Pētījumā secināts - lai mazinātu peļu pierašanu un neaktivitāti, cilindra un stūra testus ieteicams veikt pārmaiņus, kā arī ne pārāk bieži. Pētījuma sākumā ieteicams veikt pirms operācijas griešanās preferences novērtēšanu. Precīzākai novērtēšanai ieteicams iekļaut pētījumā Naive grupu un vairākus citus uzvedības testus, jo cilindra un stūra testā netika konstatētas specifiskas sensorimotorās izmaiņas. Atslēgas vārdi: insults, sensorimotorie traucējumi, cilindra tests, stūra tests, peles

Stroke is an acute neurological dysfunction that causes neurological, sensorimotor, and behavioural changes. To understand the pathological mechanisms of stroke and to develop new therapies, stroke is modeled experimentally. Corner and cylinder tests are used to assess sensorimotor functions in rodents. The aim of the master’s thesis is to evaluate the application of cylinder and corner test in the case of experimental stroke in mice over two-month period. In conclusion, to reduce the habituation and inactivity in mice, it is recommended that cylinder and corner tests be performed alternately and not too often. At the beginning of the study, it is recommended to perform a pre-operative rotation preference assessment. For a more accurate assessment, it is recommended to include the Naive group an several other behavioural tests in the study, as no specific sensorimotor changes were observed in the cylinder and corner test. Keywords: stroke, sensorimotor disturbances, cylinder test, corner test, mice
Evaluation of sensorimotor functions in cylinder and corner test in mice after an experimental stroke
Keywords: Farmācija; insults; sensorimotorie traucējumi; cilindra tests; stūra tests; peles